Det er det tyske Forschungszentrum Jülich som mandag tok i bruk superdatamaskinen som ifølge IBM er Europas kraftigste. Maskinen, som er basert på IBMs eServer p690-systemer, vil brukes av forskere over hele Tyskland for å løse krevende, vitenskapelige oppgaver. Maskinen skal ha en ytelse på 8,9 teraflops, det vil si at den kan utføre 8900 milliarder flyttallsoperasjoner i sekundet.
Jülich er ett av de tre nasjonale superdatamaskinsentrene i Tyskland, noe som gjør landet ledende i Europa. Ifølge IBM har Tysklands superdatamaskiner til sammen dobbelt så høy ytelse som maskinene til de nærmeste konkurrentene, Frankrike og Storbritannia.
Forskningen ved Forschungszentrum Jülich fokuseres på fem hovedområder, materie, energi, informasjonsteknologi, liv og miljø.
Maskinen IBM har levert er en klynge bestående av 1312 POWER4+-prosessorer fordelt på 41 p690-servere. Klyngen administreres ved hjelp av IBMs ter Systems Management-programvare og har AIX 5.2 som operativsystem.
Nodene i klyngen er sammenkoblet via IBMs pSeries High Performance Switch som tilbyr en båndbredde på mer enn 100 Gb/s per server. Hvert system har tilgang til flere parallelle filsystemer basert på IBMs General Parallel File System-programvare som benytter SAN-teknologi (Storage Area Network) basert på FAStT Storage Server-produkserien. Brukerne har da tilgang til 60 terabytes med lagringskapasitet, noe som tilsvarer 60 millioner bøker, hver med tusen sider.
Datamaskin ved Jülich er tilgjengelig gjennom UNICORE, et europeisk datagitterinitiativ (grid computing) som tillater deling av dataressurser med høy ytelse via nasjonale og europeiske datagitternettverk.