Filosofien bak outsourcing, eller tjenesteutsetting, er at andre aktører kan gjøre visse ting mye bedre og billigere enn det bedriften/organisasjonen selv kan gjøre. Tjenesteutsetting kan gi kostnadsbesparelser på 10-30 prosent, og gevinsten deles mellom organisasjonen og tjenesteleverandøren.
Bank- og finanssektoren var tidlig ute med å ta i bruk tjenesteutsetting, og deretter har resten av næringslivet fulgt etter. Offentlig sektor er imidlertid en sinke i forhold, mener Andreas Rømming, i Accenture.
- Offentlig sektor ligger langt etter i forhold til privat sektor og offentlige myndigheter i andre land. Det kan hende kostnadsfokuset kanskje ikke har vært så stort i offentlig sektor som i privat. I tillegg innebærer outsourcing ofte at arbeidstakerne flyttes til tjenesteleverandøren, sier Rømming.
Til tross for treg reaksjon så er også offentlig sektor gradvis i ferd med å oppdage verdien av tjenesteutsetting, sier han.
- Det er en holdning som gradvis er i ferd med å endre seg. Det tar tid før markedet modnes. Vi merker at offentlig sektor er mer nysgjerrig på slike tjenester i dag enn for noen år siden, sier han.
Outsourcing går ut på å overlate de delene av organisasjonen som ikke hører til kjerneområdet til spesialiserte aktører. Det gjelder tjenester som IT-drift, betalingstjenester, logistikk, innkjøp og lignende.
Outsourcing er spådd å bli det største markedet innen IT-tjenester om få år. Det er allerede i dag mye penger å hente for selskaper som EDB, Accenture, CSC, WM-data, TietoEnator og Ementor. Ifølge en fersk IDC-undersøkelse er det norske markedet verd 9,8 milliarder kroner. Det nordiske markedet har en verdi på rundt 45 milliarder kroner.
Det er privat sektor som står for den største delen av markedet på rundt ti milliarder kroner i Norge. Accenture-direktøren ser imidlertid stort potensial i offentlig sektor i fremtiden.
- Vi tror den største veksten vil komme i offentlig sektor og industri, mens det blir mindre vekst i andre sektorer som var tidlig ute, som for eksempel bank- og finans, sier han.