KARRIERE

Avslører elevavskrift fra Internett

En ny norsk tjeneste avslører elever og studenter som skriver av fra Internett.

Elever og studenter som nøyer seg med avskrifter fra Internett når de leverer stiler og andre oppgaver er blitt et stort problem for utdanningsvesenet. Over hele Norden er det nettsteder med ferdige stiler og andre besvarelser for dem som ikke gidder å arbeide seriøst. I tillegg er alle slags andre tekster og vitenskapelige avhandlinger fritt tilgjengelig over nettet. Avskrifter bryter ikke bare mot opphavsretten, men forringer også kvaliteten på vitenskapelige artikler og gir et urettferdig forhold mellom dem som fusker og ærlige studenter.

Svenske Urkund har i løpet av de siste tre årene jobbet målrettet mot grunnskoler, gymnas, høyskoler og universitet i Sverige. Urkund har utviklet et automatisert digitalt system for kontroll av skolearbeid på alle nivåer i samarbeid med Pedagogiske Institutionen ved Uppsala Universitet.

I stedet for å levere skolearbeid ved kateteret, er alle studenter forpliktet til å sende oppgavene digitalt til sin lærer på en e-post-adresse tildelt gjennom Urkund. Arbeidet lagres i Urkunds database, der et spesielt program scanner studentenes innlevering med databasens kildemateriale. Læreren mottar deretter en rapport fra Urkund som angir om innsendt oppgave er et unikt alternativ eller helt eller delvis plagiat til kildemateriale.

Urkund har alle typer kildemateriale i sin database fra avhandlinger, hjemmeoppgaver, rapporter, artikler fra vitenskapelige tidsskrifter og leksika og populærvitenskapelige artikler fra dagspresse.

650 gymnaser, universiteter og høgskoler i Sverige bruker idag Urkund, deriblant Linköping Universitet, Handelshøgskolan i Stockholm, Märlardalens Högskola, Högskolan i Halmstad, Högskolan i Jönköping og Högskolan i Kalmar. Nå ønsker Urkund å se på det norske markedet.

- Vi har allerede vært i kontakt med Universitetet i Oslo og i Bergen. Norge har ingen fullgod alternativ løsning, sier viseadministrerende direktør Petter Wahlin i Urkund til digi.no.

Wahlin viser til en undersøkelse av 200 økonomistudenter som avslørte at 80 prosent fusket regelmessig. 19 prosent oppgav at de fusket gjennom å plagiere. (Walker, J.: "Student plagiarism in universities: What are we going to do about it?" i Higher Education Research and Development).

En annen undersøkelse fra Kalmars tekniske høgkole, viser at 17 prosent av studentene kan tenke seg å fuske blant annet gjennom plagiering og at 24 prosent anser det ikke som fusk å skrive av en innleveringsoppgave eller labrapport som var ment å skulle gjøre selv.

Det finnes i dag tusenvis av valgbesøk for en student på alle nivåer. Arbeidet er ofte kategorisert etter emne eller verdi som gjør det enkelt for en student å finne det han søker etter.

- Skoler som nå bruker våre systemer signaliserer at de ikke aksepterer plagiering og at risikoen for å bli oppdaget øker dramatisk. Dermed vil også løsningen virke preventivt, sier Wahlin.

Urkund består i dag av fem personer og omsetter for 1,7 millioner kroner.

- Vår visjon er å bli store på det nordiske marked. Nå går vi mot Norge, Danmark og Finland, sier Petter Wahlin.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.