FORBRUKERTEKNOLOGI

Spøk, avisand eller rett og slett sant?

Svært mange nettsteder har i dag publisert én eller flere teknologirelaterte aprilspøker. Noen er riktig så festlige

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
1. apr. 2004 - 18:25

Aprilspøker er blitt en tradisjon, også blant IT-magasinene på Internett. digi.no har forsøkt å finne en del av dem, og tror vi har lykkes ganske godt. Problemet i noen tilfeller er at enkelte av nettstedene har publisert mer enn én spøk.

La oss starte i Norge:

PCWorld.no melder om Intel har ved en feiltakelse sluppet et stort antall Pentium 4-prosessorer med to prosessorkjerner på markedet. For å finne ut om du har en slik prosessor, tilbyr PCWorld.no deg å laste et ned et verktøy fra deres nettsted.

ITavisen skriver om en multimediatannbørste som du kan sende tekstmeldinger med, og som lades opp når du pusser tennene.

Nettstedet ITpro har minst to aprilspøker gående. Den ene hevder at Politiets sikkerhetstjeneste, Økokrim og Datatilsynet vil registrere alle med IT-utdannelse i et register for bedre å kunne bekjempe nettbasert økonomisk kriminalitet, herunder utviklingen og spredningen av virus. Den andre forteller om et sikkerhetshull i alle Windows-utgaver fra og med Windows 95 som er så alvorlig at det kan få hele Internett til å kollapse.

Hardware.no skriver at EU vil samarbeide med blant annet Microsoft om å innføre porto på e-post og lynmeldinger (IM), ikke minst for å begrense spam. Det morsomste er kanskje at blant annet Bill Gates faktisk skal ha foreslått en slik ordning.

Grønnlia Hytteforening(!) har også en IT-relatert spøk på nettstedet sitt. Den lar brukerne teste et program utviklet av NASA som skal gjøre det mulig benytte skjermen som en membran, slik at den også fungerer som mikrofon og høyttaler. Dermed kan du stille muntlige spørsmål til nettstedet.

Teknisk Ukeblad melder om et nytt mobilvirus som kan endre strålingen fra mobiltelefoner om til mikrobølgestråling. Strålingen skal ifølge Statens Strålevern være farlig for mennesker.

Østlandets Blad melder om at mobiltelefoner med MMS-støtte nå kan utstyres med programvare som gjør at de også kan brukes for å knipe fartssyndere.

Aftenposten skriver om en ny elektronisk brikke som registreres all kontakt pasientene har med både sykehus, fastleger og legevakt. Brikken skal festes under huden på pasientene.

    Les også:

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Også i utlandet er aprilspøkene utbredt:

Mobil.se melder om en norskutviklet mobiltelefon, opprinnelig laget for forsvaret, men som nå er sluppet på det åpne markedet. Den har blant annet innebygd løgndetektor og en funksjon for å ødelegge seg selv.

Ny Teknik melder om en programvarefeil som gjør at selvangivelser som sendes via SMS eller Internett ikke kommer fram. Programvaren er selvsagt utviklet av det norske selskapet Lirp Aatsrøf A/S.

Nettstedet Nätverk & Kommunikation forteller at SETI-prosjektet har oppdaget en signalkilde som sender ut tallet pi med varierende antall desimaler. Signalet skal ha blitt oppdaget i forbindelse med en rutinemessig kalibrering hvor Nasas Mars Rover er blitt brukt. Kjøretøyet har ført til at signalkilden er blitt aktivert.

Franske Hardware.fr melder om at AMD nå vil endre betegnelsen på selskapets prosessorer, slik at de enklere kan sammenlignes med betegnelsene Intel snart vil ta i bruk.

En del av leserne av Slashdot.org mener at dette bidraget må være årets aprilspøk på nerdenettstedet. Bidragsyteren er blitt frastjålet en Mercedes, mobiltelefonen og en bærbar PC med trådløst nettverkskort i Nederland. Han oppgir MAC-adresen til nettverkskortet og IMEI-nummeret til mobiltelefonen i håp om at noen finner dem igjen. Han utlover forøvrig en belønning på 500 euro. Slashdot-leserne er dog langt fra samstemte om at dette er en aprilspøk.

Danske ComOn.dk forteller at danske skattemyndigheter har satt i gang en landsomfattende razzia mot svart arbeid innen IT-bransjen. Det er særlig den type svart arbeid, hvor IT-kyndige hjelper naboer, venner og bekjente, skattemyndighetene vil til livs. Slikt arbeid belønnes ofte med naturalytelser, for eksempel en flaske vin, men skattemyndighetene likestiller dette med momspliktig inntekt og vil stoppe problemet.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonse
Schneider Electric
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS
Schneider Electric lanserer Galaxy VXL UPS

Nettstedet CDR-Zone avslører en metode for å lage optisk media med to lag ved hjelp av to CD- eller DVD-plater med ett lag. Du må være kjapp for å få med deg hemmeligheten, oppskriften skal fjernes etter tolv timer.

Google er kjent for å lage gode aprilspøker. I år har nettstedet skapt mye hodebry for mange. Søketjenesten har som kjent annonsert at den vil komme med en webbasert e-posttjeneste hvor det settes av én gigabyte med lagringsplass for hver bruker. Dette lyder nesten for godt til å være sant. Det som gjør at mange, inkludert digi.no er usikre, er at svært mange velrenomerte nyhetskilder, inkludert Reuters, Wall Street Journal og New York Times, har skrevet om denne saken på et svært tidlig tidspunkt, med tanke på at USA ligger mange tidssoner bak oss. CNET skrev saken allerede onsdag ettermiddag, PST (Pasific Standard Time). Selvfølgelig kan Google ha publisert pressemeldingen, som er datert 1. april, med 1.april i Europa i tanken, men er det sannsynlig? Vi vet ikke.

En annen faktor er at blant annet ZDNet UK har intervjuet den britiske salgssjefen i Google om saken i torsdag ettermiddag. Hun sier at tjeneste, Gmail, vil bli tilgjengelig for brukerne i løpet av noen uker.

Uansett, enten er dette en svært godt gjennomført aprilspøk, som er gått over til å bli en svært utbredt avisand. Ellers så har Googles markedsavdeling gjort det geniale å lansere en utrolig tjeneste på en dag hvor nesten ingen tror på det, men hvor tjenesten likevel får mye oppmerksomhet. Det betyr selvfølgelig også at tjenesten, hvis den ikke er en spøk, vil få oppmerksomheten rettet mot seg nok en gang, hvis den om noen uker viser seg å være ekte.

Så er det det faktum at Google har pleid å servere en spøk den 1. april. Den eneste store annonseringen på nettstedet er den nevnte tjenesten.

En digi.no-leser viser dog til denne siden hos Google. At dette må være en spøk, er det liten tvil om. Spørsmålet er når denne jobbannonsen ble publisert. Det vet vi ikke.

Vi har helt sikkert oversett en rekke teknologirelaterte aprilspøker. Fortell gjerne om dem i debattforumet

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.