En serie store søksmål har skremt amerikanske og sannsynlig vis også europeiske nettbrukere som kopierer musikk over Internett. Men det blir ikke mindre piratkopieringer av den grunn. Brukerne flytter i stedet over til andre tjenester og klienter som plateindustrien ikke overvåker.
En undersøkelse gjort av Pew Internet and American Life Project i februar i år blant 1371 voksne, amerikanske Internett-brukere forteller at den amerikanske musikkindustriens søksmål mot fildelere har hatt en effekt når det gjelder bruken av den mest populære fildelingsklienten, Kazaa, men ikke når det gjelder den totale bruken av fildelingstjenester.
Tvert imot forteller undersøkelsen at antallet amerikanske Internett-brukere som laster ned musikkfiler har vokst fra omtrent 18 millioner i slutten av 2003 til 23 millioner i februar. Dette til tross for at 14 prosent av de amerikanske Internett-brukeren oppgir at de tidligere har lastet ned musikkfiler, men at de ikke gjør dette lenger. Denne andelen utgjør mer enn 17 millioner mennesker.
Bruken av Kazaa var på topp i fjor sommer. Da annonserte musikkorganisasjonen RIAA at den ville saksøke brukere som tilbød musikkfiler over fildelingstjenester. Antallet amerikanske Kazaa-brukere på dette tidspunktet oppgis til 35 millioner. Siden den tid er antallet blitt redusert til 20 millioner.
I forbindelse med undersøkelsen som ble utført i november og desember i fjor, og som ble publisert i januar i år, ble nedgangen i bruken av Kazaa delvis forklart med at det har kommet en rekke lovlige musikknedlastningstjenester på markedet, blant annet Apples iTunes Music Store og nye Napster, i tillegg til truslene fra platebransjen. Men nå oppgis det at brukerne ikke nødvendigvis lar være å bedrive fildeling av den grunn.
Undersøkelsen til Pew Internet & American Life Project dekker også bruken av mindre utbredte fildelingsverktøy som WinMX, iMesh, BitTorrent, eMule, BearShare og Grokster. Bruken av alle disse verktøyene, med unntak av Grokster, har økt siden desember i fjor. Klart størst av disse alternativene er WinMX, med nærmere 6 millioner amerikanske brukere.
Fortsatt er det flere amerikanere som laster ned ulovlige musikkopier enn som benytter betalingstjenestene. Mens 17 prosent av Internett-brukerne oppgir at de benytter betalingstjenester, oppgir 31 prosent at de laster ned musikk via fildelingstjenester. I tillegg er det mange som får tak i musikk blant annet fra nettsteder, filservere eller via e-post.