I fem måneder har Microsoft samarbeidet med IronPort, en leverandør av spesialiserte bokser for håndtering av e-post, om å prøve ut teknologi der registrerte spammere automatisk slipper gjennom spamfiltrene på tjenester som MSN og Hotmail.
Prinsippet er at selskaper som ønsker å sende ut lovlig spam etter bestemmelsene i USAs CAN-SPAM-lov (se artikkelen USA legaliserer spam) oppgir IP-adressene til sine servere, og stiller finansielle garantier for at de holder seg til Microsofts retningslinjer. Ved overtramp trekkes de for et beløp relaterte til hvor alvorlig bruddet er. Garantiens størrelse er avhengig av mengden spam de sender ut, ifølge Wall Street Journal dreier det seg om mellom 500 og 4000 dollar.
E-postboksene som IronPort i dag selger på det åpne markedet, inneholder blant annet antispamteknologi fra Brightmail, virusvern fra Sophos, og IronPorts egen teknologi for innholdsskanning og vern mot tjenestenektangrep. Boksene drives av et proprietært og spesialisert operativsystem kalt AsyncOS som er optimalisert for asynkrone oppgaver av typen meldingsformidling over Internett. Teknologisk sett stiller altså ikke ordningen med registrerte spammere andre utfordringer enn å sørge for at meldinger fra bestemte IP-adresser automatisk omgår spamfilteret.
Microsofts antispamsjef (tittelen hans er «General Manager» for avdelingen «Anti-Spam Technology and Strategy Group») Ryan Hamlin sier til Wall Street Journal at etter hvert som ordningen med «hvitlister» (i motsetning til «svartlister») omfatter et flertall av de lovlige spammerne, kan spamfiltrene strammes inn betraktelig. Han mener det vil bidra til å gjøre ulovlig spam – etter amerikanske kriterier – ulønnsom, og følgelig løse selve spamproblemet.
Prinsippet vil være vanskeligere å anvende i EU, der spam – i betydningen e-post man ikke har bedt om å få – er ulovlig. Som digi.no meldte i går, ønsker Norge å få et regelverk tilsvarende EUs.
Les også:
- [24.05.2004] Teknologistrid svekker kamp mot spam
- [04.05.2004] Norge vil ha EU-regler mot spam
- [02.04.2004] EU advarer medlemsland om spamlover
- [01.04.2004] Svenskene innfører spamforbud
- [25.11.2003] USA legaliserer spam
Hamlin sier forsøkene har vært positive, og at Microsoft tar sikte på å anvende ordningen på permanent basis.