De grunnleggende oppstartsrutinene i dagens PC-er, BIOS (Basic Input-Output System), er basert på mer enn 20 år gamle tanker, og utgjør dermed den eldste programvareteknologien for PC-plattformen. BIOS er det første som settes i gang når en PC startes opp, før operativsystemet lastes.
Intel har i prosjektet med kodenavnet Tiano utviklet det selskapet kalles "firmware Foundation code", som Intel mener vil være arvtakeren til dagens BIOS. Denne vil selvsagt være basert på langt mer moderne teknologi enn BIOS. Den nye løsningen er utformet for å kunne utvides med ny funksjonalitet og tjenester som er for komplekse for å implementere i det gamle BIOS-miljøet.
Komplette, nestegenerasjons firmware-produkter basert på den nye teknologien finnes allerede fra blant annet American Megatrends.
- Fordi oppstartsfirmware er en vesentlig ingrediens i alle moderne plattformer, krever brikke- og systemprodusentene stabilitet i Foundation-koden for å beskytte deres investeringer innen innovasjon, sier Will Swope, visepresident og daglig leder for Intels Software and Solutions Group.
Intel annonserte tirsdag at selskapet samarbeider med CollabNet for å lansere Foundation-koden til Intels nestegenerasjons firmwareteknologi som åpen kildekode under Common Public License (CPL) senere i år. Intel vil også publisere et utviklingssett for firmwaredrivere. Foundation-koden skal gjøre det enklere å sikre at moderne, modulære firmwaredrivere skrevet i programmeringsspråket C for å støtte brikker fra ulike leverandører, kan integreres sammen. Under CPL vil enhver endring i selve Foundation-koden og utviklersettet gjort av ett selskap, bli synlig og tilgjengelig for alle.
Intels prosjekt for nestegenerasjons firmware er ifølge selskapet en implementering av Extensible Firmware Interface (EFI). EFI-spesifikasjonen beskriver et grensesnitt for å gjøre det mulig å flytte mye av kontrollen fra oppstartssystemet til neste generasjons operativsystemer. EFI støttes av de fleste 64-bits operativsystemer og plattformer, men begynner også å få støtte blant 32-bits operativsystemer.