BEDRIFTSTEKNOLOGI

Først ute med Linux på PC i Norge

Posten er i gang med det første større prosjektet i Norge for å bytte ut Windows med Linux på PCer. Men Posten vil beholde Word.

7. juni 2004 - 10:17

I utlandet har en rekke større organisasjoner enten i gang eller vurderer å bytte til Linux. Linux lokker med lavere kostnader, men analyseselskaper som Gartner advarer - det egner seg ikke for alle brukere.

digi.no kan nå avsløre at det første store Linux på PC-prosjektet i Norge er i gang.

Hos Posten Norge foregår et prosjekt der Windows-PC-er erstattes med Linux. Prosjektet kjøres av ErgoGroup på tre lokasjoner, med 30–40 brukere til sammen, opplyser administrerende direktør i ErgoIntegration, Geir Olav Nistad, til digi.no.

– I 2000 valgte Posten å implementere en Citrix-løsning, forklarer Nistad. – Motivet for dette var kostnadseffektivitet og enkel drift. På store deler av Postens nett er det stasjonære brukere. Da er Citrix velegnet, og gir blant annet den fordelen at folk kan bytte kontor uten videre, og få opp sitt personlige oppsett på en hvilken som helst PC. Citrix gir også gode løsninger for hjemmekontor.

Linux-prosjektet går ut på bytte ut Windows med Linux på PC-er i dette Citrix-nettet.

– Hensikten er å forlenge levetiden på maskinvaren. Erfaringene hittil er gode. Responstidene er vel så gode med Linux som med Windows mot Citrix. Det er ingenting på den tekniske siden som tilsier at dette ikke kan ble en fullverdig løsning. Hvorvidt Posten går over til Linux-klienter er en avgjørelse som vil bli tatt når vi vurderer totaliteten av konseptet til Posten. Det vil skje i oktober eller november.

Nistad sier at man ennå ikke har regnet på i hvilken utstrekning overgangen av Windows til Linux på eksisterende PC-er gir noen lisensbesparelse. Foreløpig er det ikke snakke om å bytte ut standardprogramvaren som Citrix-løsningen tilbyr, blant annet Microsoft Office.

– Hvis de ikke følger nøye med når de starter maskinen, vil ikke brukerne merke noen som helst forskjell. De får det samme Windows-grensesnittet som før, og det samme utvalget av programvare og tjenester.

Nistad og systemkonsulent Einar Eliassen demonstrerer løsningen på en 90 MHz Pentium PC fra 1995. Ytelsen, subjektivt oppfattet som responstider på nettleser og tekstbehandling, svarer til det man er vant med fra moderne PC-er.

– Selv om PC-prisene har falt drastisk, er det mye å spare hvis man har 10.000 PC-er og kan hoppe over én generasjon. 5000 ganger 10.000 blir som kjent 50 millioner kroner. Maskinvaren duger i mange år, sier Nistad.

Når PC-ene ånder ut, er det ikke meningen å erstatte dem med nye PC-er, men med tynnklienter. Imens mener Nistad at man heller kan tilgodese medarbeiderne med for eksempel nye flatskjermer, som er en mer merkbar forbedring av arbeidsplassen enn å bytte ut PC-en.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Citrix-løsningen innebærer at man ikke er så sårbar når en PC ryker, fordi det aldri er viktig data lokalt. Man kan oppgradere til tynnklient med flashbrikke, uten disk, som er vesentlig billigere enn PC-er. I prosjektet inngår forsøk med tynnklienter som vi tanker om fra Windows CE til Linux, forklarer Eliassen.

Løsningen gir på et vis i både pose og sekk.

– Vi har ikke problemer med bruk av plastpakket programvare, siden den kan installeres på Citrix-serverne. Vi har klienter mot alle typer terminalservere, og klientene, tynnklient eller PC, kan kjøre sesjoner mot for eksempel Citrix og stormaskin i hvert sitt vindu. Skulle brukeren få problemer, kan vi kjøre en retanking av klienten over nettet. Vi slipper antivirus og fjernstyring lokalt, siden dette kjøres fra terminalserveren.

Selve løsningen er hentet fra åpen kildekodefellesskapet, nærmere bestemt SourceForge.

– Jeg begynte å leke med denne tanken om Linux-klient på eget initiativ, før jeg fikk sette opp en lab på jobben, forteller Eliassen. På Source Forge oppdaget jeg at en argentiner, Diego Torres Milano, hadde lagt opp et prosjekt for en Linux-basert tynnklient, kalt PXES Universal Linux Thin Client Project. Milano har lagt opp en klient med Red Hat i bunn og en del andre verktøy for å få til en minimalistisk klient. Hele klienten er på 6 til 7 megabytes.

Med denne typen lett-Linux regner ErgoGroup med å kunne tilby en løsning som utmerket kan tilpasses miljøet i Posten.

– Vi har ikke sett på en fullblods Linux-klent som alternativ til tung Windows-maskin, understreker Nistad til slutt.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.