I forbindelse med det pågående globale Linux-toppmøtet i Kristiansand, Guadec 2004 – Gnome User and Developer European Conference – har digi.no intervjuet to sentrale deltakere, direktør i Gnome Foundation, Tim Ney (bildet til høyre) og X Window-veteran Jim Gettys som i dag deler sin tid mellom Freedesktop.org og HP Labs der han arbeider for hensiktsmessige løsninger for Linux-baserte PC-er og PDA-er.
Gnome er både et grafisk brukergrensesnitt til Linux, og en samling utviklerverktøy beregnet på klientapplikasjoner. Den viktigste konkurrenten er KDE. Gnome har sine røtter i X Window, det grafiske brukergrensesnittet til Unix.
Les også:
- [20.08.2004] Linux-grensesnitt kraftig forbedret
- [29.06.2004] Toppmøte for åpen kildekode i Kristiansand
Jim Gettys (bildet til høyre) var med i utviklingen av X Window fra starten for tjue år siden, og mener Linux-klienten for PC-en har et helt annet potensial.
– Det siste året er det skjedd et sprang i det vi er i stand til å tilby Linux-klienten. For halvannet år siden var det mye som manglet av basisteknologi og grunnleggende applikasjoner, slik at det fleste ikke følte seg vel foran en Linux-PC. I dag er ikke dette tilfelle lenger. Linux til PC har krysset Rubicon, sier Gettys.
– Dette er et stadium som Linux for servere krysset for fem år siden, mener Ney. – Vi tror klienten kommer til å få et tilsvarende kraftig oppsving de kommende årene.
Gettys og Ney peker på at mange markeder er svært følsomme for prisen på programvare, men mindre følsomme for prisen på tilrettelegging av applikasjoner. Det innebærer et stort potensial for Linux-klienten, særlig i deler av verden der man først nå er i ferd med å innføre IT-utstyr for den daglige driften av bedrifter og organisasjoner.
– I den utviklede delen av verden, har man ingen stor installert base av applikasjoner eller PC-er. Der gjelder å innføre nye systemer, og å få ting til å fungere med et minimum av utgifter. Her sprer Linux-klienten seg med stor fart. Det skjer spesielt mye i land som Brasil og Kina, og også i mindre utviklede områder i land som Spania. Det er virkelig interessant å følge med i hvor mange mennesker som faktisk bruker Linux-klienter i dag, sier Ney.
– Grunnleggende verktøy er kommet på plass. Åpen kildekodenettlesere som Mozilla har fått svært avansert funksjonalitet. OpenOffice.org er blitt en fullverdig pakke for kontorbruk. Det er utmerkede klienter for e-post og gruppevare. Det gjør at normale brukere føler seg bekvemme med Linux, og det gjør at utviklere i stadig større grad trekkes mot Linux-klienten. Jeg tror den svært så internasjonale samling av utviklere her i Kristiansand vil gjøre at utviklingen og støtten for Linux-klienten skyter enda raskere fart, mener Gettys.
Et viktig gjennombrudd de siste månedene er teknologi for å tilpasse grensesnitt og applikasjoner til lokale språk med ikke-vestlig skrift.
– Det innebærer at vi kan få Linux-klienter til å virke på alt fra verdens språk som kinesisk til små lokale indiske språk. Dermed er den viktigste teknologiske barrieren til lokalisering falt. Og vi har ingen mektige kommersielle aktører som kan sperre veien videre, understreker Gettys.
– I Sao Paolo i Brasil er det etablert et hundretals telesentre der tynne klienter med Gnome og Linux gir besøkende rimelig tilgang til Internett. En rekke av disse drives av lokale krefter på frivillig basis. Da blir lisensutgifter forholdsvis store. Slike eksempler viser hvordan Linux kan bidra til å gjøre den digitale verden mer inkluderende, legger Ney til.
Ney og Gettys ser på forholdet mellom KDE og Gnome som en fruktbar konkurranse, og ikke som et problem.
– Poenget er at de samme applikasjonene kan kjøres i begge miljøer. Jeg oppfatter KDE som mer orientert mot utviklere, mens Gnome er mer innrettet mot den vanlige brukeren. Begge har sin plass. Og siden applikasjoner uten videre kan bytte miljø, ligger konkurransen i det å tilby de mest hensiktsmessige løsningene for selve grensesnittet. Det oppfatter vi som fruktbart, sier Gettys.
Et poeng for begge er at programvareutviklere ikke behøver å velge. Med det økende brukertallet, gjør dette Linux-klienten enda mer tiltrekkende for uavhengige programvareutviklere.
– Det generelle markedet er i ferd med å åpne seg. Innen et års tid vil Linux-PC-er ha flere brukere enn Apple. Deretter vil Linux spise stadig mer av Windows-markedet, spår Gettys.