Søndag møtes TGn-gruppen («task group n») i standardiseringsorganisasjonen IEEE for å diskutere forslag til standard for høyhastighets trådløst lokalnett (WLAN). Den kommende standarden, døpt IEEE 802.11n, skal gi overføringshastigheter på mellom 100 Mb/s og 200 Mb/s.
Les også:
- [17.02.2005] D-Link lover mer stabil WLAN-hastighet
- [19.08.2004] Ingen kompromiss for superrask WLAN
- [12.08.2004] Superrask WLAN kan drepes av strid
- [13.07.2004] Forslag til høyhastighets WLAN-standard
- [16.10.2003] D-Link og andre dobler WLAN-farten
- [30.09.2003] Vil tredoble båndbredden i trådløse nettverk
Ifølge EETimes er det fremmet 61 ulike forslag til spesifikasjoner for den nye standarden. De fordeler seg grovt sett på to avvikende tilnærminger, organisert rundt hvert sitt bransjekonsortium, kalt henholdsvis TG nSynch (Atheros, Intel, Matsushita, Philips og Sony) og WWiSE (Airgo, Broadcom, Conexant, Mitsubishi, Motorola og Texas Instruments).
TG nSynch ønsker seg en dobling av kanalbredden fra 20 MHz som gjelder for de andre 802.11-standardene, til 40 MHz, og ikke klusse for mye med måten signalene skal kodes på.
WWiSE (en forkortelse for «world wide spectrum efficiency») ser heller for seg at man beholder kanalbredden, og utnytter både mer avansert koding og antenner av typen MIMO («multiple-input, multiple-output») for å få overføringshastigheten opp til det ønskede nivået.
En aktør som kan bidra til å bygge bro over disse motsetningene, er det uavhengige europeiske forskningssenteret IMEC (Interuniversity Microelectronics Center) for mikroelektronikk og nanoteknologi i Belgia. De har kommet langt i å utvikle løsninger beregnet på 5 GHz-båndet (det samme som 802.11a-standarden) som kan gi den ønskede hastigheten, uansett om man velger dobbel kanalbredde eller mer avansert signalkoding.
I et intervju med ZDNet UK advarer IMECs talsperson Liesbet van de Parre mot overdrevne forventninger til rask enighet innen standardiseringskomiteen TGn.
– Jeg er litt engstelig. Det er fortsatt mulig for deltakerne å finne et kompromiss, dersom de er innstilt på det. Holder de seg til hver sine skjemaer, vil det være problemer. Jeg ser ikke for meg noe klart resultat de nærmeste månedene, sier van de Parre til nettmagasinet.
Det er uvant med denne formen for splittelse innen arbeidet med IEEE-standarder i 802.11-sfæren. I forarbeidet til 11a, b og g var alle stort sett enige fra første stund, og selv da tok det sin tid å finpusse enigheten. Utfordringen er langt større når det er en så grunnleggende uenighet i utgangspunktet.
van de Parre tror høyhastighetsutstyr vil komme på markedet før man har funnet fram til en standard. Hun ser for seg en utvikling der standardiseringsgruppen i praksis lar markedet velge tilnærmingen som legges til grunn for den endelige standarden.