Bærbare PCer er blitt utrolig billig, men disse moderne plastkonstruksjonene tåler ikke mye. Et bordhjørne, en kaffekopp eller litt hardhendt tasting over tid er alt som skal til. Noen av IBM Thinkpad-modeller tåler litt mer, men Panasonics Toughbooks er en divisjon over.
Panasonic Toughbook er blant feltutrustning i den amerikanske hær og brukes også av mange land på forskningsstasjoner i Antarktis. For maskinene tåler regn, søle, kulde og kan trolig – i nødstilfeller – brukes som både hammer og slagvåpen.
Panasonic markedsfører blant maskinene med dette bildet der maskinen er frosset inn i en isklump.
US Army har stilt ut en maskin på sitt museum fordi den reddet livet til en offiser i Irak. Han ble skutt med et AK-47 automatgevær, men Toughbook-PCen hans bremset kulen nok og reddet livet hans.
Her finner du et bilde av maskinen med kulehullet.
Nå har IT-selskapet eFront startet salget av tøffing-maskinene i Norge – to ”militærmodeller” og en litt mindre tøff modell som egner seg for folk som reiser mye.
- Markedet er alle typer folk som ikke sitter ved en kontorpult – offshore, shipping, forskjellige service-yrker, blålys-etatene, energiverk, bygg og anlegg og selvfølgelig forsvaret, sier Ragnar Ringstrøm, daglig leder for eFront til digi.no. Dette er folk som er mye ute i felten og trenger maskiner som tåler en støyt.
Toughbook-maskinene tilfredstiller amerikanske militærtester. Blant annet tåler maskinene minst 25 fall fra 90 centimeters høyde ned i et betonggulv i forskjellige vinkler. Fordi maskinene er helt tette tåler de også støv og 10 minutter med hard vannsprut, noe som gjør at du kan bruke dem ute mens det regner.
Dette har Panasonic klar fordi man blant annet har fjernet viften og åpningen den krever. Varmen ledes i stedet ut i metallskallet. Ting som PC-Card-plasser og CD-stasjon lukkes hermetisk. Alt dette gjør maskinene ganske tykke, men vekten er begrenset til fire kilo – en kilo tyngre enn mange vanlige bærebare PCer.
Mange vil tro at slike maskiner typisk vil servere gammel teknologi, men det stemmer ikke. Særlig CF18 er en imponerende maskin. Med vribar skjerm fungerer den som en TabletPC og har en Pentium M-prosessor, riktignok av med en litt beskjeden hastighet på 900 Mhz (Intel lansert nylig Pentium 2 GHz). Med innebygget WLAN koster maskinen 30.000 kroner og du kan få innebygget GPS-posisjonering og GSM-nett.
CF29 har en 1,2 GHz prosessor, 60 GB disk, vanlig skjerm og koster 36.000 kroner, mens den litt mindre tøffe, men raskere CF73 koster 29.000 kroner. Denne modellen tåler ikke fullt så mye slag og vann.