Basert på en videreutvikling av internettprotokollen åpner SIP (session initializing protocol) for at alle kan prate med alle gjennom lynmeldinger, bildeoverføring, streaming, telefoni og video i ett og samme skjermbilde på PC-en.
SIP går på tvers av data-, fast- og mobilnett og teknologien er enkel, robust og billig. Ettersom brukerne identifiseres ved hjelp av e-postadresse, trenger man ikke telefonnummer for å få kontakt med den man vil prate med, selv på telefon. Dette vil framskynde frafallet av fastabonnenter fremover. Det gamle telefonnettet vil altså gradvis spises opp av Internett.
– Utviklingen mot SIP er drevet av store og dominerende aktører som amerikanske Microsoft og canadiske Nortel, sier avdelingsleder for forretningsutvikling i IPNett, Knut Arne Nygård til digi.no.
Disse har i flere år jobbet med å tilpasse sine produkter til den nye teknologien, som nå er standard i Windows. Microsofts MSN er et resultat av dette med over 800.000 brukere i Norge og 120 millioner brukere verden over.
Les også:
- [20.05.2005] IBM skal redde forskningen i Nortel
- [20.09.2004] Tandberg vil kjøpe 3G-selskap
- [09.09.2004] Spår nedgang for Tandberg
- [03.09.2004] Norsk videopatent kan gi gode inntekter
- [10.08.2004] Eksplosiv vekst for MSN Messenger
- [06.08.2004] Videokonferanser stuper i pris
- [26.01.2004] SIP slår sammen adressene dine
SIP-teknologien kan bli en kraftig trussel mot videokonferanseselskapene.
Administrerende direktør Terje Rogne i videokonferanseselskapet Tandberg, har tidligere innrømmet at mellom 75 og 80 prosent av den totale investeringen går til teleoperatørene ved tradisjonell bruk av konferanser over ISDN.
Stadig færre bedrifter ønsker seg tradisjonelt videokonferanseutstyr, som sender lyd og bilder over ISDN-linjer. Med SIP-teknologi og bredbånd kan selskapene i dag oppnå nøyaktig den samme funksjonen til en atskillig hyggeligere pris.
De store aktørene i Norge er i dag Avikom som representerer Polycom i Norge og Tandberg. Begge registrerer at brorpartene av kundene i dag bestiller videokonferanseutstyr over bredbånd. Tandberg antar at bredbåndsbasert utstyr vil stå for halvparten av salget i 2005. De billigste enhetene kan til neste år koste 2000 dollar mot 5000 i dag.
IBM, Cisco, Nortel og Microsoft vil være drivende krefter i multimedieverdenen, som allerede begynner å materialisere seg. Cisco Norge fikk en rekordstartet salgsvekst innen IP-telefoni i året som gikk.
I Norge hadde Cisco en omsetningsvekst på over 40 prosent i året 2003/04. Innen IP-telefoni var salgsveksten på hele 96 prosent.
– Bedrifter kan i dag faktisk gjennomføre konferanser på MSN. PC-en har jo allerede skjermen og lyden, så det eneste kunden trenger er et lite kamera, sier Nygård til digi.no.
Med smarte storterminalløsninger i møterom og avanserte bildetelefoner, kan SIP få en stor betydning for videokonferanser.
Polycom har inngått avtale med Nortel og Tandberg med Cisco for videre utvikling innen multimedietjenester.
– Vi tror tjenestene som er basert på SIP vil komme for fullt i løpet av to til fire år. Forbrukerne tar stadig hurtigere i bruk ny teknologi. Mens det tok 40 år før radio var allemannseie, kom TV inn i markedet på 15 år, Internett på 10 år og SMS på 5 år, forteller Knut Nygård.