Nina Furu har vært fast gjesteskribent for digi.no siden 1999 og bidrar jevnlig med sin innsikt fra arbeide i bransjen og som lærer ved Westerdal.
Tenk deg situasjonen: Du tilbringer en dag i en svært så intensiv workshop, der organisasjonen din løser det ene problemet etter det andre. Frøken Jensen på regnskap viser seg å være en genial slagordmaker. En ledende fagautoritet holder et blendende foredrag som alle ønsker å huske. Når dagen avsluttes får du oppgitt en link, og der ligger hele dagen dokumentert i tekst og bilder, med video av foredraget og med digitalfoto av alle whiteboard-skribleriene. Ingen fare for at de erfaringene går tapt!
Teknologien for å gjøre dette heter ocTRE. Den er utviklet og selges av det norske selskapet HyperlinkTo, og den er høyst tilgjengelig i dag. Den er til og med billig.
Egentlig dreier det seg om en slags ”presentasjons-generator”. Et grensesnitt for å lage powerpoint-aktige presentasjoner på web, i HTML, uten at du behøver å kunne koding. Men bruksområdene er ganske morsomme: ocTRE kan brukes til dokumentasjon, slik jeg beskrev over, eller til å lage bedrifts- og produktpresentasjoner som er langt mer sexy enn de fleste websider. Det kan også brukes til enkelt å etablere e-læring, ettersom man kan legge inn spørsmål og svar, og dessuten passordbeskytte visningene og følge progresjonen for hver enkelt ”elev”.
ocTRE er ikke uten svakheter, i hvert fall ikke foreløpig. Du risikerer å miste arbeid, for systemet mangler en varslingsfunksjon når du klikker deg et annet sted uten å lagre. Det automatisk genererte åpningsbildet hvor brukeren velger ”kapitler” er litt kjedelig, og kan foreløpig ikke modifiseres i eget design. Enkelte av knappene og menyvalgene er litt mindre enn intuitive. Ifølge HyperlinkTo blir det meste av dette forbedret i neste versjon, og det er bra.
For jevnt over er ocTRE et veldig spennende produkt. Bare tanken på kjapt å lage sentrale kundepresentasjoner som er tilgjengelige fra en hvilken som helst nettleser, er besnærende. Du kan rett og slett sende kunden din en link, eller du kan vise ham presentasjonen din uten å ha egen maskin med. Ikke trenger han å ha powerpoint installert heller, for dette går kun på HTML. Og dermed får du også bonusen av at innholdet er søkemotorindekserbart.
Noe av det morsomste er likevel e-læringsperspektivene, fordi bruksområdene er så varierte. Hydro brukte ocTRE for å lage et nettbasert introduksjonskurs for ansatte på Ormen Lange-prosjektet. Planteforsk Plantevernet brukte det til å lage en applikasjon der bønder kan beregne miljøbelastning ved bruk av plantevernmidler, og ved Høgskolen i Gjøvik har to studenter brukt ocTRE til å presentere sitt eksamensprosjekt. Det er bare toppen av et potensielt svært omfattende isfjell.
HyperlinkTo benytter selv begrepet ”digital historiefortelling”. Faktum er at genuine opplevelser på web (som ikke irriterer vettet av deg med bruk av flash-teknologi) fremdeles er sjelden vare. Men med dette verktøyet får vi kanskje se flere i tiden som kommer. Og så får det være opp til deg om du har noen spennende historier å fortelle.
Mer info: www.octre.no
Nina Furu
www.nettredaktor.no