BEDRIFTSTEKNOLOGI

Tiger lover suverent raskere Java

Sun har sluppet «Tiger», Java versjon 5, den største oppgraderingen siden språket kom i 1995.

12. okt. 2004 - 12:38

Java 2 Standard Edition versjon 5 er siden slutten av september tilgjengelig fra Suns utviklernettsted: J2SE 5.0 JDK. Ifølge Sun dreier det seg om den mest vidtrekkende oppgraderingen av hele Java-plattformen siden språket ble lansert i 1995.

I første omgang spiller «Tiger» størst rolle for utviklere. Men det dreier seg ikke bare om endringer i språket som gir mer effektiv utvikling. På sikt kan det føre til blant annet store ytelsesforbedringer på serversiden, og en oppsving for Java på klientsiden. Forbedringene strekker seg fra detaljer i den virtuelle maskinen som kjører alle Java-applikasjoner, til egenskaper ved det grafiske brukergrensesnittet.

Materiale som er lagt ut på Suns nettsted for å forklare hva det dreier seg om, blant annet et intervju med visepresident Graham Hamilton, framhever generiske typer og en oppmyking av programmeringsstilen gjennom «Java language annotations (JSR 175)» som to av de viktigste endringene ved selve språket. Det understrekes at ingen av disse endringene, som i hovedsak tar sikte på å gjøre utviklingsarbeidet mer effektivt, går på bekostning av bakoverkompatibiliteten. Eksisterende Java-applikasjoner vil fortsatt kjøre uendret på de nye virtuelle maskinene.

Hamilton mener ellers at J2SE 5 har en enestående kvalitet, og forklarer det med egenskaper som stabilitet, robusthet og kompatibilitet.

Ytelse og skalerbarhet er et viktig tema. J2SE 5 er testet på maskineri med over 500 GB fysisk minne og med over hundre prosessorer. For å bedre ytelsen på virkelig tunge maskiner, er det innført noe Sun kaller «ytelses ergonomi». Det dreier seg om en rutine som trer i kraft når den virtuelle maskinen starter. Rutinen analyserer miljøet som den virtuelle maskinen skal kjøre i, og konfigurerer automatisk alle alternativer som tidligere måtte settes for hånd. Bakgrunnen for denne rutinen er tilbakemeldinger som viste at de færreste brukerne tok seg råd til å sette seg inn i de manuelle konfigureringsrutinene. Feinschmeckerne kan fortsatt justere innstillingene for hånd.

Andre endringer med den virtuelle maskinen, gjelder stort sett utviklerne. Nye programmeringsgrensesnitt (API-er) legger ut informasjon om ytelse og løpende drift, og det er lagt inn et lite verktøy, JConsole Tool, som gir innblikk i ting som tråder og minnebruk.

Endringene i den virtuelle maskinen innebærer også bedre ytelse på klientsiden. Samtidig er det kommet nyheter innen det grafiske brukergrensesnittet og bedre tilpasning til både Windows og Gnome.

Windows er et sentralt miljø for Java, og Sun forsikrer at man allerede er i ferd med å prøve ut Tiger på Longhorn, den neste store oppgraderingen fra Microsoft. Utprøvingen gjelder vekt på både ytelse og utseende.

Forliket mellom Sun og Microsoft gjør at det ikke lenger er kontroversielt for PC-leverandører å forhåndsinstallere Suns Java virtuelle maskin for Windows. Ifølge Sun skjer dette hos ni av de ti ledende leverandører, med over 60 prosent av det globale markedet. Blant dem som kombinerer nyeste Windows med nyeste Sun Java, er Aser, Apple, Dell, Hewlett-Packard, Fujitsu Siemens, Samsung og Toshiba.

Det siste store temaet for oppgraderingen er tilpasningen til XML og webtjenester («web services»). J2SE har integrert SAX («parser»), DOM («Document Object Model») og XSLT. En egen pakke, Java Web Services Developer Pack (JWSDP), oppdateres kontinuerlig for å tilby det nyeste på den fronten, og vil gradvis integreres i J2SE.

J2SE 5 er på ingen måte Suns verk alene. Flere hundre har deltatt i prosessen med denne utgaven, blant dem Apache, Apple, BEA, Borland, Cisco, Fujitsu, Hewlett-Packard, IBM, Macromedia, Nokia, Oracle, SAP og SAS Institute.

Den neste store oppgraderingen av Java, per i dag kjent som «Mustang», er ventet våren 2006.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra