I dag er få praktiske problemer ved å bruke piratkopiert programvare. Av både tekniske og markedsmessige grunner sjekker ikke aktører som Microsoft om brukere har en betalt lisens.
Pirater kan dermed holde sine maskiner oppdatert med feilrettinger, sikkerhetsoppdateringer og nye utvidelser akkurat slik betalende kunder gjør.
Dette vil ta slutt. Microsoft gjør nå den første prinsipielle kursendring i dette spørsmålet, om enn svært forsiktig.
Brukere som velger å la Microsoft sjekke deres Windows-serienummer – gjennom en prosess kalt «validering» – vil nå kunne laste ned Photo Story 3.0, Microsoft nye program for å organisere bilder og lage fotoalbum til nettsider eller CD/DVD-plater. Microsoft har allerede startet med dette overfor engelske brukere og utvider nå til norske brukere.
Microsoft kaller systemer for «Windows Genuine Advantage». Den frivillige sjekken Windows-brukere kan gjøre og få lastet ned gratisprogrammet er et test Microsoft gjennomfører i alle engelskspråklige land, Kina, Tsjekkia og Norge, opplyser Fredrik Gørrissen, direktør for Windows hos Microsoft Norge, overfor digi.no.
At Microsoft har fått på plass teknikken, skaper flere spørsmål. digi.no spør hvorfor Microsoft ikke har strammet inn før og hvorfor man ikke gjør det tøffere, for eksempel ved å blokkere nedlastningen av Service Pack 2 for ikke-betalende brukere.
– Dette er en pilot og et første forsøke på å begynne å skille mellom betalende kunder og piratbrukere. Hva som vil skje fremover vil avhenge av responsen på denne testen, forteller Gørrissen til digi.no.
Gørrissen bekrefter at det er andre elementer Microsoft kunne ha sperret nedlastningen av uten å ramme sikkerheten, for eksempel Windows Media Player.
En viktig årsak til at Microsoft trår forsiktig og prøver seg frem er trolig faren for at strenge tiltak kan komme til å få piratbrukere til å gi opp Windows og prøve Linux eller annen gratisprogramvare i stedet. Manglende oppdateringer av Windows Media Player vil kunne gi alternative medieformater og avspillerprogrammer mer attraktive.
Gørrisen er nøye med å forklare hvordan systemet fungerer:
– Microsoft kjenner til og har sperret vidt distribuerte CD-nøkkel for Windows. I tilfeller der flere brukere har installert samme CD-nøkkel, vil bare den første brukeren som logger seg på få klarering.
– De fleste Windows-lisenser selges ferdig installert på maskiner og er koblet mot ID-en i BIOS. Brukerne må selv tastes inn koden, og få denne sjekket mot Microsofts database, enten lisensen er kjøpt ferdig installert eller separat, forklarer Gørrissen.
– Microsoft henter ikke inn noen form for informasjon som kan identifisere brukerens navn, bosted eller maskin. Vi kontrollerer bare Windows-lisensnummeret brukere taster inn og laster ned så ned til brukerens maskin en nøkkel som åpner for andre nedlastninger.
På http://www.microsoft.com/downloads/ markeres nå beskyttede nedlastninger med en pil på høyre side (bildet over). Men foreløpig kan brukere velge fritt, det er bare Photo Story som krever lisenssjekk.
Systemet kan, dersom det tas i bruk, utløse et oppryddingsarbeid. Ofte har IT-avdelingen samlet inn CD-ene og lisensene. Når brukere så får behov for kanskje akkurat sin nøkkel, kan dette utløse en leteprosess for å finne ut hvilken lisens som hører til hvilken maskin. I følge Gørrissen kan man ikke bruke noen funksjon i Windows for å få fram lisensnøkkelen.
Microsoft har også tatt i bruk et annet virkemiddel for å lokke brukere - som ikke påvirker dem direkte, men appellerer i stedet til deres gode samvittighet.
– Microsoft og Fujitsu Siemens Norge donerer 150 kroner for hver av de 2.000 første som gjennomfører validering av at de kjører ekte Windows. Pengene skal gå til å gi en hel klasse i videregående trinn i Oslo Tablet PC-er. Målet er at alle 30 elever skal få en slik PC, forteller Gørrissen.
Hvilken skoleklasse som skal få er ikke avgjort, vinneren skal kåres gjennom en konkurranse.
Norske brukere som ønsker å delta i Windows Genuine Advantage finner denne på www.microsoft.com/downloads/.