Windows Starter Edition er Microsofts første forsøk på å tilby programvare rettet mot brukere i land der kjøpekraften er vesentlig lavere enn i vesten. Operativsystemet skal kun selges forhåndsinstallert på PC-er solgt under særskilte offentlige ordninger.
Det første pilotprosjektet starter i Thailand torsdag denne uken. I løpet av få måneder kommer tilsvarende prosjekter i Indonesia og Malaysia, mens Russland og India står for tur over nyttår.
Windows Starter Edition mangler flere av egenskapene til Windows XP. Det er begrenset skjermoppløsning, ingen adgang til bruk i lokale nettverk, bare anledning til å kjøre tre applikasjoner samtidig, og et begrenset tilbud av standardapplikasjoner – ikke en gang Microsoft Works kan installeres slik systemet er i dag.
Acer er den eneste globale PC-produsenten som er med på piloten i Thailand, og har følge av en håndfull lokale leverandører. Prisen på PC-er med forhåndsinstallert Windows Starter Edition skal være rundt 300 dollar, hvorav rundt 35 dollar er betaling for det reduserte operativsystemet.
I Malaysia vil Windows Starter-PC-er inngå i en offentlig PC-ordning i konkurranse med en tilsvarende priset Linux-PC.
Ifølge Gartner er det ikke uvanlig i land med utbredt piratkopiering at en stor andel av PC-salget gjelder maskiner med Linux eller helt uten operativsystem. Disse maskinene utstyres så med rimelig piratkopiert Windows.
Filippinske medier melder at det offentlige organet Commission on Information and Communications Technology (CICT) forhandler med Microsoft om en lokal utgave av Windows Starter Edition.
I oktober lanserte CICT en egen folke-PC til 16.000 pesos, tilsvarende 285 dollar. Inntil videre leveres den uten operativsystem. Ifølge piratjegerforbundet Business Software Alliance (BSA), er 72 prosent av all programvare som brukes på Filippinene piratkopiert. CICT håper å få redusert prisen på folke-PC-en til 15.000 pesos. Da vil en eventuell utgave med forhåndsinstallert Windows Starter Edition kunne selges for i underkant av 18.000 pesos, gitt at operativsystemet koster 35 dollar.
I en kommentar til pilotprosjektet i Thailand, sier en Gartner-analytiker til Wall Street Journal at Windows Starter Edition i sin nåværende form har liten appell, selv overfor førstegangsbrukere. Begrensningene er rett og slett for mange.
Tilfellet med Filippinene viser hva slags valg førstegangskjøperen stilles overfor: Betale 20 prosent ekstra for et lovlig men innskrenket operativsystem, eller disponere et tilsvarende beløp for fullverdig operativsystem og applikasjoner fra det rikholdige piratmarkedet.
Les også:
- [26.09.2005] Billig-Windows kommer på engelsk
- [29.07.2005] Beskjeden start for billig Windows
- [06.06.2005] Billig-Windows til salg i India
- [13.05.2005] Microsoft med ny type piratsperre
- [12.04.2005] Skrek seg til billig-Windows
- [30.09.2004] Superbillig Windows ikke i vanlig salg
- [28.09.2004] Også Russland får superbillig Windows
- [27.09.2004] Linux og Windows er gratis for de fleste
- [11.08.2004] Superbillig Windows klar i oktober