Spionjegere finner bare en brøkdel

Programmene som skal luke ut PC-spioner er helt elendige, viser en ny test. Her er vinnerne og noen råd:

25. nov. 2004 - 10:49

9 av 10 PC-er har spionprogramvare, for du blir smittet fra programvare du laster ned og nettsteder du besøker.

Et og et er ikke programmene så farlige, de viser stort sett frem uønsket reklame, men når tallet stiger bremser de ytelsen og gjør maskinen ustabil.

Dessverre viser spionene å være vanskelige å fjerne. Velkjente antivirusprogrammer finner absolutt alle kjente virus når de testes, men dagens antispionprogrammer er helt elendige, viser en amerikask test.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Mange har kanskje merket det allerede - et ryddeprogram kan erklære maskinen for ferdigryddet, men når du så kjører et annet ryddeprogram, finner du en rekke spioner. digi.no har også opplevet å ha kjørt ryddeprogram på nytt og får da fjernet spioner som ikke ble funnet i første runde.

Eric Howes er til daglig universitetslærer og irriterte seg over at han ikke fant noen tester av spionryddere, så har gjorde like gjerne jobben selv.

I en svært grundig test der Howes installerte fildelingsprogrammer som inneholder spioner og besøkte nettsteder som legger inn spioner, avslører Howes nedslående tall.

digi.no har slått sammen scoren Howes gir hvert program i tre forskjellige tester. Til sammen skulle programmene ha funnet 425 spionvarebiter. Disse bitene er filene og sporene spionprogrammene og nettstedene Howes testet med la igjen på maskinen hans.

Men selv vinneren, Giant Antispyware, finner bare 308 av de 425 spionvare-bitene. De dårligste programmene fant 74 av 425 spionvare-komponentene. Listen viser sammenlagt score i de tre testene. Maksimal score er altså 425.

Howes delte opp sin test i hvor flinke programmene var til å finne både programfiler, registryentries og mye annet.

Det kanskje mest kjente programmet, Ad-aware, fant litt over halvparten av hva som faktisk lå på maskinene og Spybot Search & Destroy var enda dårligere. Begge disse er gratis, mens Giant er betalprogram. Ad-aware og Spybot kommer i gratisverjsoner. Howes testet betalversjonen, som er også den norske Norman anbefaler til sine kunder.

Howes har dog ikke testet alle alternativer, blant annet mangler Nortons antispionprogram.

Konklusjonen til universitetslæreren er klar: Du må scanne med flere programmer og ha installert programmer som bremser installeringen av slike, for eksempel SpywareBlaster

eller SpywareGuard.

I tillegg påpeker Howes at å bytte ut Internet Explorer med en annen nettleser reduserer problemene med spionvare som lastes ned under nettsurfing. Disse spionprogrammene er stort sett skrevet for å smitte Internet Explorer.

Du kan laste ned en rekke gratis antispion-programvare fra denne siden på digi.no's Nettjuvel-seksjon

Her kan du lese hele den kompliserte spionryddertesten.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.