FORBRUKERTEKNOLOGI

Billigst å bygge mediesenter-PC selv

I de siste ukene er det blitt lansert flere mediesenter-PCer på den norske markedet. Det rimeligste er trolig å bygge en selv.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
26. nov. 2004 - 12:53

Interessen for mediesenter-PCer er skyhøy for tiden, selv om de færreste faktisk har en. Mye av årsaken til dette er mangelen på ferdige produkter man kan kjøpe i butikken.

Riktignok er det blitt lansert noen få slike produkter her i landet den senere tiden, men inntil de er å få hos brukernes mer eller mindre faste forhandler, vil markedet være temmelig begrenset. Medvirkende til dette er også prisen. Produktene som er blitt omtalt i den senere tiden, koster omtil dobbelt så mye som det man behøver å gi for en relativt oppdatert vanlig PC.

Hvor mye en mediesenter-PC behøver å koste, avhenger av kravene brukeren selv stiller. Det som i mange tilfeller påvirker prisen mest, er valg av kabinett. Mens vanlige PC-kabinetter fra 400-500 kroner og oppover, avhengig av kvalitet og strømforsyning, koster de fleste kabinetter utformet for plassering under tv-en fire-fem ganger så mye. Jo da, de er lekre å se på og i blant følger det også med en fjernkontroll, men sjelden strømforsyning. Men kanskje en kommer nesten like langt med den litt eldre PC-en som egentlig er stuet inn på barnerommet!?!

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

I utgangspunktet er det tre ting en helt normalt PC som er noen år gammel, trenger for å bli en mediesenter-PC: et tv-kort for mottak og koding, en fjernkontroll og programvare. I tillegg bør det investeres litt i å gjøre maskinen mer stillegående.

Det finnes en rekke ulike programvareløsningen for mediesenter-PCer, men er målet å lage en rimelig maskin, kan det være en fordel at løsningen er Linux-basert, med mindre man allerede har Windows installert på maskinen. Forskjellene er ikke spesielt store mellom løsningene basert det ene eller det andre. Riktignok anses del av de Linux-baserte løsningene for å være en smule vanskelige å sette opp. Men en løsning som kan se ut til å skille seg ut, er KnoppMyth.

Denne nedlastbare CD-en er består av en kombinasjon av Linux-distribusjonen Knoppix og mediesenterprogramvaren MythTV. Installasjonen skal på raske maskiner kunne gjøres på omtrent ti minutter.

    Les også:

Knoppix er en distribusjon som anbefales brukere som aldri har benyttes Linux før. Normalt kjøres den direkte fra CD-en, men det gjelder ikke i dette tilfellet.

MythTV støtter vanlig, digital opptaksfunksjonalitet som å pause direktesendinger, spoling fram og tilbake, samt lagring til harddisk. Den støtter flere samtidige tv-kort, slik at brukeren kan ta opp eller se på flere sendinger på en gang. Programvaren kan lagre tv-opptak som MPEG-2 eller MPEG-4, den støtter også en del tv-kort med MPEG-2-omkoder.

MythTV benytter den utbredte XMLTV-løsningen for å laste ned innhold til den elektroniske tv-guiden. Innholdet for norske brukere genereres med utgangspunkt i Dagbladet.nos tv-program, som finnes på denne siden. Guiden dekker drøyt 70 ulike tv-kanaler.

Ulempen med denne løsningen, framfor å ha en spesiell avtale med en leverandør, er at Dagbladet over natten kan endre måten programinformasjonen presenteres på. Dermed vil ikke EPG-en fungere, i hvert fall inntil de norske utviklerne får gjort de nødvendige tilpasningene.

I tillegg til den rene tv- og opptaksfunksjonaliteten, har MythTV blant annet støtte for ripping, kategorisering og avspilling av lydfiler, fotoalbum, værmelding, video- og DVD-avspilling, samt en RSS-leser. Et album som viser de ulike funksjonene, er tilgjengelig på denne siden.

I utgangspunktet har ikke MythTV egen støtte for håndtering av signaler fra en fjernkontroll. Men den kan benytte en separat løsning som heter LIRC. Derimot følger LIRC med KnoppMyth. Denne er satt opp for å støtte fjernkontrollen som leveres med tv-kort fra Hauppauge, som trolig er det mest populære merket blant mediesenterbrukerne. Selskapet leverer også tv-kort med innebygd MPEG-2-omkoder, PVR-350, som MythTV støtter. Det betyr ikke at det ikke er mulig med andre tv-kort og fjernkontroller, men det kan gjøre jobben vanskeligere, i hvert fall for en nybegynner.

Så til resten av PC-en. Hvor kraftig bør denne være? Det avhenger av bruken, og om maskinen har en MPEG-2-omkoder som nevnt. Uten en slik maskinvareomkoder, bør prosessoren minst ha en klokkehastighet på 1 GHz og 256 MB minne. Har maskinen flere tv-kort, bør prosessoren være en del kraftigere, og minnet økes til 512 MB.

Har maskinen maskinvarebasert MPEG-2-omkoder og dekoder, gjøres omkodingen og dekodingen i denne, slik at CPU-en avlastes. Dette betyr at kravene til resten av systemet reduseres betydelig.

Systemet bør ha en relativt stor harddisk. MPEG-2-opptak med høy kvalitet, legger beslag på flere gigabytes i timen. MPEG-4-opptak er langt mer effektivt. En DVD-spiller, gjerne også med brennefunksjonalitet, er nødvendig for å avspille vanlig DVD-film, samt for installasjon av programvaren.

Skal du bygge en ny PC for dette bruket, og misliker tanken på å bruke et standard tårnkabinett, kan kanskje Cooler Master 620C-BX1 være et alternativ. Den leveres uten strømforsyning, men kan kjøpes i Norge hos blant annet Microplex for omtrent en tusenlapp. Det måler 14 x 42,3 x 44,5 cm (HxBxD) og bør få plass i de fleste tv-benker.

Legger man på det følgende, som samlet koster 4.564 hos PCutstyr.no, har man stort sett det man trenger for en helt grei mediesenter-PC til drøyt 5500 kroner.

  • Hovedkort: MSI KM3M-V Socket A KM266PRO, ATA/133,Lyd, m-ATX, LAN, VGA

  • Prosessor AMD Sempron 2200+ 1.5 GHz Socket A 333MHz, 256KB cache, OEM

  • RAM: Crucial PC2700 DDR-DIMM 256MB CL2.5 6ns Unbuffered, Non-parity, 2.5V, 32Meg x 64

  • Harddisk: Western Digital Caviar 80GB IDE ATA/100 8MB cache 7200RPM

  • Tv-kort/MPEG2: Hauppauge! WinTV PVR350, PCI, Nicam Stereo, S-Video out, Retail

  • DVD-brenner: Sony DWD22AB2 IDE Bulk sort DVD+R/+RW og DVD-R/-RW (Dual Layer)

  • Strømforsyning: NorthQ Silent 400W NQ 4001 - ATX 400W, 120mm Fan, 12-17dBA

  • CPU-vifte: GlacialTech Igloo Silent Breeze III

Flere av komponentene som er oppgitt, er blant de billigste av sitt slag i utvalget til nettbutikken. Blant unntakene er blant annet tv-kortet, minnet, strømforsyning og CPU-vifte. De to sistnevnte er i omtaler blitt betegnet som stillegående, til tross for rimelig pris.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.