BEDRIFTSTEKNOLOGI

Siemens setter mobil hastighetsrekord

Siemens har greid å sende data gjennom luften med nesten 19 ganger vanlig WLAN-hastighet.

Harald BrombachHarald BrombachJournalist
9. des. 2004 - 09:34

Siemens Communications Group skal ha satt en ny hastighetsrekord i sanntidsoverføring via mobil kommunikasjon. I et forskningslaboratorium har selskapet greid å sende data trådløst med en hastighet på 1 Gb/s. For å oppnå denne hastigheten, har Siemens benyttet et "intelligent antennesystem", bestående av tre antenner som sendere og fire antenner som mottakere, sammen med teknikken Orthogonal Frequency Division Multiplexing (OFDM).

Forskerne ved Siemens anser disse teknologiene for å være svært lovende moduler for mobil kommunikasjon i generasjonen som etterfølger W-CDMA, dagens 3G-teknologi. Det er ventet at denne generasjonen av mobilteknologi vil bli innført fra 2015 og utover. Behovet for overføringskapasitet for tale, data, bilder og multimedia ventes i konservative anslag å tidobles innen 2015.

- Framtidige mobilkommunikasjonssystemer vil måtte utnytte frekvensbåndene så effektivt som mulig, med minst mulig sendeeffekt, sier Christoph Caselitz, president i Siemens Communications' Mobile Networks Division, i en pressemelding.

- Med vårt eksperimentelle system, har vi vørt i stand til å demonstrere hvor kraftig intelligente antenner kan være kombinasjon med OFDM. Ved å gjøre dette, har vi skapt en viktig modul for framtidige, mobile kommunikasjonssystemer, sier Caselitz.

Den typen antennesystemer som er blitt benyttet i eksperimentet, kalles gjerne MIMO-system (Multiple Input, Multiple Output). Dette konseptet går ut på at flere antenner samtidig overfører ulike datastrømmer over den samme radiokanalen og det samme frekvensbåndet. Dette kan ifølge Siemens sammenlignes med et rom hvor flere menneskegrupper samtidig fører samtaler både innen hver gruppe og mellom gruppene, uten å forstyrre hverandre. I motsetning til konvensjonelle, individuelle antenner, som hver overfører via en separat frekvens, gjør MIMO-metoden det mulig å flerdoble dataraten ved å ta i bruk de kostbare frekvensressursene mer effektivt.

    Les også:

Så hvorfor er ikke denne løsningen blitt tatt i bruk allerede?

Årsaken, ifølge Siemens, er at flerantennesystemer krever svært høy regnekapasitet på mottakersiden. Dette skyldes at informasjonen som overføres samtidig ved hjelp av flere antenner mottas av flere mottakerantenner og må kunne rekonstrueres i sanntid for mottakerenheten. Det å gjøre dette, krever mer regnekapasitet enn det som er tilgjengelig i de typiske brikkene som i dag benyttes av mobilindustrien. Forskerne ved Siemens skal ha løst denne utfordringen ved å utvikle nye og optimaliserte prosesseringsalgoritmer som effektivt kan implementeres i maskinvaremoduler som er tilgjengelige i dag.

Det eksperimentelle systemet opererer i 5 GHz-båndet og har en båndbredde på 100 MHz. OFDM-metoden for overføring som benyttes, beskytter ifølge Siemens signalet mot de fleste typer interferens, inkludert ekkoene som oppstår når signalene reflekteres av bygninger. Metoden benyttes i dag både i forbindelse med trådløse datanettverk (WLAN), digitalt fjernsyn (DVB) og digital radio (DAB).

Siemens vil demonstrere rekordsystemet offentlig under 3GSM World Congress 2005 i Cannes, i samarbeid med Fraunhofer Institute for Telecommunications (Heinrich Hertz Institute) og Institute for Applied Radio System Technology.

I mellomtiden arbeider Siemens' forskere med øke dataraten ytterligere, samt å forbedre mobiliteten til enheter utstyrt med flere antenner.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.