RFID, de ørsmå trådløse ID-brikkene, (bildet over) er en av de heteste nye teknologiene i IKT-bransjen. Hver brikke inneholder en unik ID som kan spores med antenner i dører, porter eller bærbare sensorer. Denne muligheten til å spore folk, utstyr og varer åpner for en revolusjon innen logistikk.
Og sikkerhet, mener Søgne-baserte Wavedancer. Selskapet har laget et produkt som er veldig i tiden, særlig i terror- og sikkerhetsfokuserte USA.
Wavedancer setter sammen pakker av RFID-antenner, mottakerbokser og ID-kort der RFID-brikker er bakt inn i plasten. Dette er innkjøpt utstyr fra blant annet Texas Instrument. Utstyret kobles sammen og styres med en programpakke Wavedancer har laget.
Programmet lar bedrifter tegne sine bygg med dører og porter. Man legger så inn ID-nummerene på kortene man deler ut. Kortene ser ut som vanlige ID-kort og kan ha bilder og andre elementer, men inne i plastikken ligger den en RFID-brikke. Fra Wavedancer-programmet deler man så ut rettigheter, soner og setter opp alarmer for hver enkel ID-brikke.
Bildet over viser Wavedancer-programmet. Med klikk og pek tegner man kart med dører og trapper og spesifiserer hvor antennene står. På venstre side velger man ansatt og deres RFID-brikke og definerer rettigheter og tilgang.
- Systemet kan brukes til både sikkerhet og adgangskontroll. Vi har vært i USA og fokusert på sikkerhetsbiten. Med vårt system kan du ved en brann få vite hvor mange som har forlatt bygget og i hvilke soner eller etasjer det befinner seg folk i, forteller Wavedancer-sjef Jon Atle Tigerstedt til digi.no.
Systemet kan også brukes til adgangskontroll sammen med elektrisk styrte låser.
- Vi kan tilby digitalt styrte låser som er forbundet med WLAN. Brukere slipper å stryke sine sitt ansatte-kortet får å få åpnet en dør. Fordi kortene har innebakte RFID-brikker, oppdager antennen ved døren dette, sjekker rettigheter i vårt styringsprogram og åpner døren, forteller Tigerstedt.
RFID-systemet kan også brukes til å passe på dyrt utstyr. Den svenske entrepenøren Skanska vurderer å innføre RFID-merking av både utstyr og ansatte. Ved å logge hvilke ansatte som henter hvilket utstyr, skal man få ned tyveriene.
Foreløpig er ikke RFID-utstyret i allemannseie-klassen, man må ha definert spesielle behov eller være en bedrift av litt størrelse for å få regnestykket over i pluss.
Fire antenne og en såkalt gatewave koster rundt 25.000 kroner. Med dette kan man for eksempel dekke en etasje i et hotell, for man overvåker ikke RFID-brikkene hele tiden, man er bare interessert i å logge når brikkene passere inngangene, påpeker Tigerstedt overfor digi.no.
Administrasjons-programmet, selve kjernen av hva det norske selskapet tilfører, følger med gratis når man kjøper en løsning.
Wavedancer skal starte salget av sine produkter i januar/februar, forteller Tigerstedt.