Hewlett-Packard og Intel vil i dag offisielt kunngjøre at deres nære allianse innen design og utvikling av Itanium-prosessorer, vil opphøre, går det fram av styrte lekkasjer til amerikansk presse.
HP vil overføre flere hundre spesialister til Intel, der de vil fortsette å arbeide med å utvikle Itanium-prosessorer. HP trekker seg fra alt som har med design av Itanium-prosessoren å gjøre, men vil fortsette å konstruere brikkesett til prosessoren.
Til gjengjeld forplikter HP seg til å investere tre milliarder dollar i design av Itanium-baserte servere og arbeidsstasjoner, samt i programvareutvikling for prosessoren. Det er uklart i hvilken utstrekning denne forpliktelsen omfatter ressurser som allerede er disponert til slike formål. Blant Itaniums problemer har vært fraværet av 64 biters Windows.
Det nevnes konkret at HP vil opprette et designsenter i Singapore for å utvikle rimelige Itanium-servere.
De flere hundre spesialistene som overføres til Intel skal bidra til å styrke utviklingen av flerkjernede og flertrådete Itanium-modeller, heter det.
Tiltakene innebærer at HP ikke lenger får den samme privilegerte stillingen i forhold til Itanium-utviklingen, og stiller følgelig mer på linje med andre serverleverandører. Samtidig forplikter HP seg til å fortsette å kjempe for Itanium.
– Vår investering [på tre milliarder dollar] vil få Itanium 2-baserte HP Integrity servere til en ledelsesposisjon i det 20 milliarder dollar store markedet som betjenes av Risc-prosessorer i dag, heter det i en offensiv erklæring fra HP-sjef Carly Fiorina.
Intel og HP innledet i desember 1988 et samarbeid rundt en prosessorarkitektur de kalte EPIC. I juni 1994 kunngjorde de et formelt samarbeid for å utvikle det som siden ble kjent som Itanium. Prosjektet opplevde store forsinkelser, og den første prosessoren kom først i mai 2001, to år etter den opprinnelige planen. Ytelsen var skuffende, og den ble betraktet nærmest som noe serverleverandørene skulle eksperimentere med. Den påfølgende generasjonen var noe bedre, men salget har vært labert. Ifølge IDC skal det verden over ha vært solgt rundt 8000 Itanium-maskiner de første tre kvartalene i år. I det siste er suksesser innen Itanium-baserte supermaskiner brukt som PR-argument.
Itanium-prosessoren ble undergravd av AMDs Opteron som ble unnfanget med en forutsetning som Intel og HP bevisst avviste for Itanium: Bakoverkompatibilitet med 32 biters programvare. Opteron ble en suksess, og Intel ble tvunget til å framstille Xeon-prosessorer etter samme prinsipp, de såkalte EM64T. Xeon og Opteron undergraver Itaniums muligheter, spesielt i den nedre enden.
HPs tilbaketrekking fra direkte deltakelse i Itanium-prosjektet faller samtidig med at all øvrig prosessorutvikling i selskapet opphører. Den siste Alpha-prosessoren – arvet fra Digital gjennom overtakelsen av Compaq – ble lansert i august, og den siste PA-Risc, HPs egen Risc-prosessor, skal komme i 2005.
Det heter at Intel tar sikte på å kutte enhver forskjell i pris mellom Itanium og Xeon EM64T i løpet av 2007. Innen da satser AMD på å ta igjen Itanium-arkitekturens mer avanserte egenskaper, i håp om å gjøre forskjellen mellom den utvidede x86-arkitekturen og Itanium mer eller mindre irrelevant.
En tidligere Intel-direktør som var med på det opprinnelige prosjektet med HP, David House, sier til Wall Street Journal at han tror Itanium vil gå over i historien som en fiasko.
Les også:
- [06.04.2010] Microsoft dropper støtten for Itanium
- [30.03.2006] AMD kapret Intels 64-bits sjef
- [06.04.2005] Fujitsu tilbyr 32-veis Itanium 2-maskin
- [24.01.2005] Vil 20-doble ytelsen til Itanium
- [08.12.2004] 64-bits Windows nærmer seg
- [16.11.2004] Ytelsesrekord for fireveis Itanium
- [11.11.2004] Windows-klynger ikke for Itanium
- [11.11.2004] Spår kort liv for dagens Itanium