News.com skriver at Sony BMG vil ta i bruk en ny type kopisperre for musikk-CDer i USA. Teknologien er utviklet av britiske First 4 Internet. En versjon av teknologien er allerede blitt tatt i bruk av større plateselskaper i forbindelse med forhåndsutgivelser av CD-er som leveres til anmeldere.
Teknologien skal tas i bruk av Sony BMG tidlig i 2005, hevder kilder News.com har vært i kontakt med.
Administrerende direktør i First 4 Internet, Mathew Gilliat-Smith, sier til det amerikanske nettstedet at selskapet til tross for fokus på et høyt beskyttelsesnivå, ventet med å lansere teknologien inntil alle avspillingsproblemer er blitt løst.
En del lignende løsninger fra selskaper som blant annet Macrovision og Sunncomm, har vært problematiske, enten fordi de har hindret avspilling av CD-ene i utstyr som bilstereoer og DVD-spillere. I enkelte tilfeller har kopisperren faktisk ødelagt avspillere.
I andre tilfeller har kopisperren kun vært basert på å hindre kopiering ved bruk av Windows, og selv der har det vært enkelt å omgå sperren. Et tastetrykk har gjerne vært tilstrekkelig.
I tillegg er mange potensielle musikkunder generelt skeptiske til å kjøpe plater med kopisperre. De ønsker å kunne spille av eller lage MP3-kopier av musikken uten hindringer.
First 4 Internet har jobbet med teknologien siden 2001. Den består i å pakke vanlige filer inn ved hjelp av sterk kryptering - på en måte som fortsatt skal gjøre det mulig å spille dem av med vanlige CD-spillere. En separat del av platene inneholder datafiler som skal forbedre kopisperren. Sperren er ikke blitt brutt under det begrensede utvalget av plater som den til nå er blitt benyttet på.
Ifølge News.com er analytikere fortsatt skeptiske til at plateselskaper planlegger en utstrakt bruk av kopisperrede plater i USA - nettopp på grunn av de negative erfaringene man har sett til nå.
- Hvis det er snakk om noe som ikke kan spilles av på enhver CD-spiller der ute, kommer dette å slå tilbake. Hvis det er for enkelt å bekjempe, kan man lure på hvorfor det ble tatt i bruk i det hele tatt, sier Michael Gartenberge, analytiker ved Jupiter Research.