DIGI.NO

Her er vinnere og tapere i 2004

Endelig er veksten tilbake, men 2004 gav også mye spionvare. Her er de viktigste vinnerne og taperne i året som gikk.

30. des. 2004 - 18:40

2004 vil trolig først og fremst huskes som året da veksten klart kom tilbake – både i Norge og internasjonalt. Det er mulig å peke ut mange vinnere, men rent teknologisk skjedde det ikke så fryktelig mye for de fleste IT-sjefer og brukere.

Det dukket ikke opp noen helt nye teknikker, Intel og Microsoft lansert ikke noen større nyheter. Det ble fallende priser og mer av det samme. Det skal dog understrekes at 2004 gav signifikant fremgang for en rekke tyngre teknologier som Web Services, grid-teknikk og SOA, men uten at dette gir seg store utslag i det generelle markedet enda.

Den mest spennende, nye teknikken i år er RFID – de nye ID-brikkene som trådløst holder styr på objektene de er festet til.

Her er det viktigste vinnerene i året som gikk:

Veksten tilbake: 2004 ble året da veksten klart og tydelig var tilbake, selv om fem prosent med dotcom-øyne ikke er så imponerende. Det er slike år som skiller de gode fra de dårlige, for under dotcom-årene red alle på en bølge og i etterkant var det få som kunne snike seg unna kutt. De som fremdeles sliter med å få fart på salget, som for eksempel Ementor, kan ikke lengre skylde på taktiske problemer, slike selskaper har strategiske problemer.

Duopolet holder koken: Intel og Microsoft har snublet flere ganger i 2004. Begge selskapene har måtte legge om sine produktplaner kraftig. Microsoft har måttet utsette Longhorn og det nye filsystemet WinFS, noe som får en dominieffekt for flere andre planer. Intel har rigget om og fremskyndet dobbelkjernebrikker.

Men de to gigantene er likevel – igjen – to soleklare vinnere. For til tross for interne utfordringer, rettssaker, Linux, AMD og mye annet, minner vi om de utrolige marginene de to gigantene hygger seg med. Det er ikke mange som selger noe for to kroner og sitter igjen med en krone i fortjeneste.

Microsoft er dessuten en av årets vinnere. Etter å ha sluppet unna monopol-rettssaken, brukte Gates og Ballmer året til å rydde opp i andre rettssaker. Mange fikk seg nok et sjokk over milliard-forliket og samarbeidet med Sun.

Oracle-oppkjøp: Oracle-sjef Larry Ellison er også en av årets vinnere. Han slapp å se at Microsoft og SAP gikk sammen og vant selv sin ganske personlige kamp om å få kjøpe konkurrenten Peoplesoft.

EDB: Her i Norge er driftssentralen EDB og Endre Rangnes den største vinneren i år. Mange sier de planlegger oppkjøp, men Rangnes er den som fikk gjort noe. Han overtok et haltende selskap i 2003, men etter intern opprydding og en gigantkontrakt med Telenor og så IBM teller staben nå 3000 hoder og regnskapene smiler.

Bredbåndsselskapene: Bredbåndsselskapene er noe av de største vinnerne i 2004. De er blitt langt flere gjennom oppstarten av en rekke småselskaper og veksten fortsetter, både i antall brukere og på børs.

Google: Google er også en av vinnerne i år: Selskapet kom seg på børs og har lansert en rekke nye tjenester som har tatt konkurrentene på sengen, blant annet Gmail og Google Desktop Search.

IP-telefoniselskapene: 2004 ble året da salget av IP-telefoni virkelig kom i gang. En lang rekke nye selskaper ble startet opp og fikk en rakettstart, men over nyttår kommer Telenor.

Spyware-selskapene er også dessverre blant årets viktigste vinnere. 2003 ble det store spamåret, mens 2004 ble året da spionprogramvare gikk fra å være en mindre irritasjon til å bli et stort problem.

Privatmarkedet: IT-selskapene som har satset på privatmarkedet er noen av årets store vinnere. Salget av alt mulig digital hjemmeutstyr som DVD-opptagere, LCD-Tver, WLAN-utstyr og MP3-spillere har eksplodert.

Piratene: Til tross for alle tiltak og rettssaker fra film og musikkbransjen, piratkopieres det som aldri før. Når eldre systemer kommer i fokus og stenges, flytter bare brukerne til nye tjenester. Samtidig slår den ene undersøkelse den andre i hjel om hvorvidt eller hvor mye piratbrukerne virkelig reduserer salget.

Linux: Linux-brukere er også kanskje blant årets vinnere, til tross for SCO-søksmålet. SCO sliter og har ikke klart å skape troverdighet rundt søksmålet. Deres krav om betaling ser ikke ut til å ha lagt noen nevneverdig demper på bruken av Linux.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Les mer
4 fordeler med å bruke Tekjobb til rekruttering
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra