Under et intervju med News.com i forrige uke – Gates taking a seat in your den – fikk Bill Gates spørsmål om den pågående bevegelsen i USA for reform innen patenter og opphavsrett, og om han selv mener opphavsrettsloven må endres.
Gates svarte at han mener lovverket rundt patenter og opphavsrett må «tunes», men at de grunnleggende prinsippene må forsvares. Han mener de utgjør en viktig incentiv for fornyelse, og at de har bidratt til å gjøre USA til det ledende landet innen det å skape nye arbeidsplasser og nye selskaper.
Denne utlegningen av kjente synspunkter var ledsaget av følgende kraftsalve:
– Det er færre kommunister i verden i dag enn det var. Det er noen nye moderne kommunisttyper som vil kvitte seg med insentivet for musikere og filmskapere og programvareskapere under forskjellige forkledninger. De synes ikke slike insentiver skulle finnes.
Intervjuet utløste flere debattinnlegg, fra folk som avviste å plasseres i bås med Stalin og politisk undertrykking fordi de støtter en alternativ utviklingsmodell for programvare, eller fordi de mener patenter og opphavsrett misbrukes til å tjene monopolinteresser, og at dette misbruket vil få negative ringvirkninger på USAs økonomi og amerikanernes levestandard.
Miljøet rundt magasinet Wired reagerte med artikkelen We're Creative Commonists, Bill, et spill på navnet til en kjent gruppe, Creative Commons («commons» betyr «allmenning»), som arbeider for patent- og opphavsrettsreform, og med en serie Sovjet-inspirerte logoer. En av logoene fant veien til en t-skjorte som ble tilbudt til salgs på Boing Boing.
I Copying, content and communism reagerte BBCs teknologikritiker Bill Thompson med en gjennomgang av de aktuelle trendene som gjør Gates så bekymret at han plumper ut med slike uttalelser. Thompson trakk også fram andre uttalelser i intervjuet som peker mot at bekymringen kan bidra til å gjøre Microsoft mer aggressiv, blant annet dette svaret på spørsmålet om nye nettleseres stigende popularitet: «I forhold til vår evne til å gjøre ting med nettleseren, er det folk som en gang undervurderte oss, men som opplevde å måtte beklage det.»
Den kanskje sterkeste reaksjonen kom fra IBM, i form av utspillet om å etablere en «patent-allmenning» der selskaper donerer patenter til åpen kildekodefellesskapet, samtidig som man tar seg betalt for de samme patentene fra kommersielle prosjekter.
IBM har flere patenter og registrerer nye patenter langt raskere enn noen andre. Å feste merkelappen «kommunist» for dets holdning til patenter og opphavsrett på et slikt selskap er kanskje å gå litt langt.
Les også:
- [11.01.2005] Lisensfritak for åpen kildekode
- [22.12.2004] EU prøvde å snikvedta patentdirektiv
- [23.11.2004] Mener Microsoft misforstår patentundersøkelse
- [27.10.2004] Nytt Microsoft-utspill mot Linux