Hjelp, PC-en min streiker. Enten du er nybegynner eller erfaren PC- og bredbåndsbruker, vil forhåpentligvis denne guiden hjelpe deg. For selv om du er dyktig, kan det være lett å glemme sjekkpunkter.
Dessuten – kanskje det viktigste: Er du dyktig og ofte må hjelpe venner og andre, kan du dele ut denne guiden for å få mer fritid! ”Gå gjennom denne, og så kan du ringe meg”, kan spare deg mye arbeid på kveldstid som det ellers er vanskelig å si nei til. Det var vår private begrunnelse for å skrive denne guiden.
Men vi trenger din hjelp: Listen er langt fra komplett og mange har sikkert gode, generelle tips til hva vanlige brukere kan forventes å kunne gjøre/sjekke. Send dine tips til digi.nos nødhjelp-guide til er@digi.no
digi.nos nødhjelp-guide for PCer:
Det er svært mange ting som kan gå galt på en PC. Under er en guide til å løse noen av de vanligste problemene på en Windows-PC. (De som har byttet til Linux har vanligvis mer erfaring/kunnskap).
1: Er alt koblet til?
Det første som kan gå galt med en PC er rent fysiske ting. Sjekk strømkabelen, både at den står i og at eventuelle brytere er skrudd på. Hvis du ikke får liv i maskinen, bør du prøve om strømkabelen leder strøm ved å koble den til skjermen. Sjekk også at andre enheter på baksiden er koblet riktig inn og at pluggene er helt inne.
Har du en bærbar, må du eventuelt måle at du får strøm fra strømforsyningen hvis maskinen er død. Prøv å dytte batteriet helt inn.
Hjelper ikke tipsene over, kan en sannsynlig årsak ved en helt død, stasjonær maskin være ødelagt strømforsyning. Denne kan normalt byttes uten store vansker. En ny koster fra 200-300 kroner, avhengig av blant annet utgangseffekt og kvalitet.
Noe av det verste som kan skje en PC er derimot lynnedslag – da kan hele elektronikken være ødelagt.
2: BIOS –hvordan kommer jeg inn i BIOS og hva skal jeg se etter
Det første som skjer når du starter PC-en er at maskinen henter informasjon fra BIOS, en liten programvarebit som er lagret i en spesiell minnekrets på hovedkortet. For å komme inn i BIOS må du trykke på en tastaturknapp rett etter oppstart. Men hvilken det er, opplyses i blant på et av de første skjermbildene når PC-en startes opp. Vises det ikke, må du enten finne det i manualen, eventuelt prøve deg – det er som regel en av funksjonsknappene (F1, F2...) eller "Delete"-tasten.
En av tingene du kan sjekke i BIOS er harddiskhavarier. Velg Standard CMOS Features (eller tilsvarende). Da får du et slikt bilde eller lignende som viser de fire vanligste mulige enhetene du kan ha i en standard PC. PC-er med Seriell ATA vil fungere noe annerledes.
På førsteplass får du normalt oppgitt en harddisk. Kanskje har du en harddisk til og en CD-stasjon/CD/DVD-brenner. Eksempelet under viser en harddisk, en DVD-leser (merket ROM) og en DVD-brenner (RW). Ser du ikke en harddisk på toppen, kan harddisk-elektronikken være røket, selv om dataene fortsatt ligger på platen. Dataene kan reddes, men å ha god backup er billigere. Å rote mer rundt i BIOS krever litt mer kompetanse.
3: Windows starter ikke
Står CD-en i? Det enkleste å sjekke er at du ikke har en diskett eller CD stående i maskinen og at maskinen er satt opp til å starte på denne først. Ta ut og start om igjen.
Sikker modus: Neste trinn er å starte Windows i ”sikker modus”. Trykk F8 gjentatte ganger etter den aller første teksten dukker opp på skjermen. Du skal da få en meny – velg ”Sikker oppstart uten nettverk”.
Får du startet Windows i sikker modus, er ikke katastrofen inntruffet. Av og til vil du så kunne omstarte og gå inn i Windows på vanlig måte.
Sikker modus lar deg også ofte fjerne programvare eller drivere du nettopp installerte. Sluttet Windows å fungere rett etter at du installerte et nytt kort eller skriver, bør du fjerne programvaren/driverne. Gå til ”kontrollpanel” under startmenyen, velg ”Legg til/fjern programvare” og fjern det siste du installerte. Kanskje må du ta ut maskinvaren du installerte også.
Rull tilbake: Under Windows-menyen kan du gå til ”Tilbehør”, så ”Systemverktøy” og så ”Systemoppretting”. Der er det et valg for System restore/gjennomoppretting.
Velg ”Rull tilbake”, det vil si gå tilbake til forrige stabile oppsett, men virker ikke med mange typer programmer og drivere du kan ha installert. 80-90 prosent av Windows-havarier og systemkrasjer skyldes feil i drivere, ikke Windows eller vanlige programmer du har installert.
Reparer: En annen mulighet er å starte med Windows-CD-en inne i CD-stasjonen. Da vil maskinen starte opp fra denne (hvis ikke, sjekk BIOS og oppstartsrekkefølgen). Windows XP har en reparasjonsfunksjon som kan løse enkelte problemer, men langt fra alle.
Eldre Windows-versjoner mangler derimot dette. En mulighet er å installere Windows på nytt, i samme mappe som du allerede har Windows i fra før Dette kan erstatte tapte filer og lapper problemer. Så vidt digi.no forstår, sletter ikke dette Registry-databasen eller andre filer som ikke er med i basisversjonen av Windows.
4: Windows er utstabil
At Windows er utstabil kan skyldes VELDIG mye forskjellig. Her er noen av de vanligste feilkildene:
Drivere: Har maskinen blitt utstabil etter nylig oppdatering? Tenk på hva du har installert i det siste.
Minneproblemer: På eldre maskiner kan minne bli utslitt, det holder at en transistor feiler av og til. Inneholder dette minneområdet kritisk informasjon og ”blunker”, velter hele Windows. Men å lokalisere slike feil er ikke så lett. Det finnes egen programvare for å teste om minnet fungerer som det skal.
Her kan du laste ned RightMark Memory Analyzer.no
Varme: PC-er trenger god avkjøling, og blir det for varmt, trekker prosessoren i beste fall nødbremsen og stopper alt. Sørg for at du har fri passasje bak maskinen, sjekk for støv, at viftene roterer og eventuelt la kabinettet være åpent. Har du litt fingerferdighet, kan eventuelt det være en ide å bunte kablene bedre og installere flere vifter.
Her kan du laste ned et program som lar deg overvåke temperaturen i maskinen.
5: Det går tregt
Begynner maskinen å bruke lengre tid på oppstart og bli treg i bruk, er det på tide å rydde opp.
Fjern spioner og virus:
Først må du fjerne alle virus og spesielt spionprogrammer. De siste overvåker PC-bruken din og rapporterer til opphavet. De kan også åpne opp uønskede popup-vinduer med annonser. Blir det mange av disse på maskinen, blir belastningen stor.
På denne siden under digi.no’s Nettjuvel-samling finner du gratis antivirusprogram. Velg Avast, last ned og skann maskinen.
På denne siden under digi.no’s Nettjuvel-samling finner du gratis antispionprogram. Du bør installere og skanne maskinen din med minst to spionjegerprogrammer, for tester viser at selv de beste programmene bare finner to av tre. Vi bruker både Ad-aware og Spybot-programmene.
Rydde midlertidige filer: Du bør kjøre gjennom maskinen med et automatisk ryddeprogram. Crap Cleaner rydder opp i alle de midlertidige filene Windows og annen programvare skaper, men selv ikke sletter. De tar opp plass og kan i verste fall bremse maskinen.
Defragmenter disken: Vi hopper over forklaringen på hvorfor, men klikk på Windows-meny-knappen og velg”Programmer”, så ”Tilbehør”, så ”Systemverktøy”. Velg ”Diskdefragmenter”. Trykk på ”Analyser”-knappen og se om du får beskjed om du bør defragmentere eller ikke. Trenger du å gjøre det, er prosessen helt automatisk. Resultatet av dette kan gjøre det raskere å lese fra og skrive til harddisken.
Test maskinenDet finnes enkelte verktøy som kan gå igjennom maskinen din og kan finne problemer Windows selv ikke ser eller kan løse. Her finner du Everest, et gratis testprogram
Siste mulighet: Siste mulighet når maskinen går tregt, er dessverre å installere Windows på nytt. Det kan oppstå feil og hope seg opp ting som ingen av dagens ryddeprogrammer klarer å rette opp. Bruk dette som siste løsning – du må installere ikke bare Windows om igjen, men også alle programmene du har, for når du sletter Windows, forsvinner også innstillinger og mange filer de andre programmene maskinen trenger.
OBS Før du reinstallerer: Du reinstallerer med å sette inn Windows-CD-en din og velge reinstallere. Men første: Ta ut det du trenger, for mange av filene du har opprettet, kan ligge i Windows-katalogen. Bruker du Windows XP eller Windows 2000 ligger filene i mappen ”Documents and setting”, som gjerne ligger i roten på C:\. Her ligger det en mappe som heter Administrator og mapper med navnet til alle andre brukere, for eksempel ”Per”. I disse mappene ligger det mye viktig. Lagrer du dokumentene dine under ”Mine Dokumenter”, ligger filene dine under Per\Mine Dokumenter.
Det beste er kanskje å søke gjennom maskinen etter alle filtyper du vet du har opprettet, for eksempel Word- og bildefiler, slik at du finner alt du vil ha.
Husk å ta med ”Sertifikat”-mappen, som er filene som forteller at du eier musikken du har kjøpt. Sletter du disse filene, får du ikke spilt din kopibeskyttende musikk.
Du kan også automatisere dette gjennom en lite kjent mulighet Microsoft har lagt inn i Windows XP. Klikk på Windows-meny-knappen og velg”Programmer”, så ”Tilbehør”, så ”Systemverktøy” og så ”Veiviser for flytting av innstillinger og filer”. Lag en ny mappe på maskinen din og flytt alt dit, så kan du trygt installere Windows på nytt – over den andre.
Når du først er i gang med å reinstallere, bør du passe på at du gir deg selv og eventuelt andre brukere en brukerkonto som ikke har fulle administratorrettigheter. Dette betyr at du i blant må logge inn på egen administratorkonto for å gjøre vedlikehold, blant annet for å installere sikkerhetsoppdateringer, men utbredt bruk av kontoer med fulle rettigheter er trolig en viktig, indirekte årsak til spionvareproblemene mange opplever. Verken du eller ondsinnede kan normalt installere programvare uten å være logget på med administratorrettigheter.
6: Uten kontakt med det trådløse nettet
Trådløst nettverksutstyr selges nå for noen hundrelapper hos blant annet Elkjøp, men å få satt dem opp på en skikkelig måte, er ikke alltid like enkelt. Her er de vanligste feilkildene og rådene:
A: Skru på kryptering (se etter WEP eller best, WPA).
B: Skru på Broadcast SSID/Network ID. Først da klarer brukere av nettet å få det opp i sine oversikter og velge det.
C: Er forbindelsen ustabil (kommer og går), bør du sjekke hvilken kanal basestasjonen er satt opp til å bruke. Noen velger automatisk, mens andre velger kanal 11 hvis ikke noe annet er oppgitt. Prøv andre kanaler, brukere i nærheten kan føre til at standardkanalene er opptatt.