Microsoft sliter med et enormt piratproblem - i enkelte land er det kanskje bare ensifrede prosenter av brukerne som har betalt for Windows og Office.
Microsoft har trolig kviet seg lenge, men offentliggjorde i går at man tar i bruk sitt mest effektive våpen - oppdateringer - mot verdens Windows-pirater.
I dag er få praktiske problemer ved å bruke piratkopiert programvare. Av både tekniske og markedsmessige grunner sjekker ikke aktører som Microsoft om brukere har en betalt lisens.
Pirater kan dermed holde sine maskiner oppdatert med feilrettinger, sikkerhetsoppdateringer og nye utvidelser akkurat slik betalende kunder gjør.
Dette vil ta slutt. I oktober tok Microsoft den første prinsipielle kursendring i dette spørsmålet, om enn svært forsiktig, og nå girer selskapet opp.
Brukere som valgte å la Microsoft sjekke deres Windows-serienummer – gjennom en prosess kalt «validering» – kunne i oktober laste ned Photo Story 3.0, Microsofts nye program for å organisere bilder og lage fotoalbum til nettsider eller CD/DVD-plater. Systemet ble innført blant annet overfor norske brukere.
Testen har åpenbart gått bra, for i går offentliggjorde Microsoft at det til sommeren innfører validering av lisensen for alle typer oppdateringer av Windows - blant annet sikkerhetsoppdateringer.
I følge Cnet vil systemet tre i kraft i tre test-land, blant annet Norge, allerede 7. februar.
Underlig nok forteller Microsoft at de fleste pirater - foreløpig - likevel vil kunne få oppdateringer. For piratbrukere som har skrudd på automatisk oppdatering, vil fortsatt motta alle viktige oppdateringer. Det er altså manuell nedlastning av oppdatering som endres.
Gårsdagens annonsering kan virke som et trinn på en skala. Skal tilstramningen har noen større effekt overfor pirater, vil Microsoft måtte også kreve validering for å få automatiske oppdateringer.
En viktig årsak til at Microsoft trår forsiktig og prøver seg frem, er trolig faren for at strenge tiltak kan komme til å få piratbrukere til å gi opp Windows og prøve Linux eller annen gratisprogramvare i stedet. Manglende oppdateringer av vil også kunne ramme bruken av for eksempel Windows Media Player og selskapets multimedieformater.
En full kutt av sikkerhetsoppdateringer til Windows vil raskt kunne skape nasjonale IT-problemer i mange mindre rike land. digi.no har tidligere regnet ut at en Windows-lisens fort kan koste flere månedsinntekter i mange asiatiske og afrikanske land.
digi.no fikk i oktober en nøyaktig teknisk gjennomgang hvordan valideringen fungerer av Microsoft Norge:
– Microsoft kjenner til og har sperret bredt distribuerte CD-nøkler for Windows. I tilfeller der flere brukere har installert samme CD-nøkkel, vil bare den første brukeren som logger seg på få klarering.
– De fleste Windows-lisenser selges ferdig installert på maskiner og er koblet mot ID-en i BIOS. Brukerne må selv tastes inn koden, og få denne sjekket mot Microsofts database, enten lisensen er kjøpt ferdig installert eller separat, forklarte Fredrik Gørrissen, direktør for Windows hos Microsoft Norge til digi.no.
– Microsoft henter ikke inn noen form for informasjon som kan identifisere brukerens navn, bosted eller maskin. Vi kontrollerer bare Windows-lisensnummeret brukere taster inn og laster ned så ned til brukerens maskin en nøkkel som åpner for andre nedlastninger.