JUSS OG SAMFUNN

Høyesterett sier ja til MP3-dom

Høyesterett opprettholder dommen i Napster.no-saken, noe som stadfester nye grenser for piratkopiering på nettet.

27. jan. 2005 - 12:04

Høyesterett opprettholdt torsdag den opprinnelige dommen fra tingretten i Napster.no-saken. Dataingeniør-studenten Frank Allan Bruvik må dermed betale 100.000 kroner i erstatning for å ha lagt ut pekere til mp3-filer på nettet.

Den nå 26 år gamle dataingeniør-studenten Frank Allan Bruvik drev i 2001 nettstedet Napster.no, der det lå pekere til mp3-filer andre steder på nettet. Nettstedet, som var en del av en studieoppgave, var aktivt i tre måneder.

Musikkbransjen, representert ved TONO, Nordisk Copyright Bureau (NCB), IFPI Norge, Antipiratgruppen og plateselskapene EMI, Universal, Sony og BMG, mente dette førte til tapt platesalg og at det var i strid med åndsverkloven, og gikk til sak mot Bruvik.

I januar i fjor ble han dømt til å betale 100.000 kroner i erstatning i Sør-Gudbrandsdal tingrett. Studenten anket saken til Eidsivating lagmannsrett, der han i mars i fjor vant.

Lagmannsretten la i sin avgjørelse vekt på at nettstedet til Bruvik bare inneholdt brukernes henvisninger til hvor filene fantes. Handlingen med å legge ut filer ulovlig var allerede utført og avsluttet, og det kan ikke regnes som ny tilgjengeliggjøring at brukere som klikker på en lenke fra Napster.no, kan laste ned låten, mente retten.

Musikkbransjen anket og fikk ja fra kjæremålsutvalget. Dermed endte saken i Høyesterett.

Høyesterett stadfestet torsdag dommen fra tingretten, og ser samtidig på saken som prinsipiell.

Dommerne peker på at lenkingen av musikk på Napster.no har gjort musikken mer tilgjengelig for folk. Bruvik selv har gitt uttrykk for at nettbrukerne normalt ikke ville ha funnet fram til musikkfilene dersom de ikke var lenket til disse. Høyesterett mener Bruviks formål med Napster.no var nettopp å gi andre tilgang til musikken, og peker på at nettstedets forside var innledet med teksten «Du befinner deg nå på Norges største og beste nettside med gratis musikk. Her kan du laste ned så mye musikk du bare måtte ønske».

Høyesterett mener Bruvik må ha vært klar over at musikken var opplastet uten samtykke fra rettighetshaverne. Han handlet forsettlig, heter det i dommen.

Høyesterett konkluderer med at Bruvik må være erstatningsansvarlig for tapet TONO har lidt, først og fremst som følge av at en del av brukerne som ellers ville ha kjøpt CD-er, har skaffet seg musikken ved å laste den ned.

Høyesterett vil ikke gå inn på fordelingen av erstatningsbeløpet mellom TONO og NCB, og peker på at det får bli opp til disse to organene å ordne saken mellom seg, slik de har avtalt.

Regjeringen har i lang tid jobbet med et forslag til ny åndsverklov. Lovforslaget er egentlig en norsk tilpasning til et EU-direktiv, og skulle foreligge i fjor høst. Forslaget har blitt utsatt flere ganger, men målet er at loven blir vedtatt før sommeren. Musikkbransjen håper at den nye loven vil rydde all tvil av veien om hva som er lovlig eller ikke.

En lovendring kan bety at det vil bli forbudt å laste ned musikkfiler og annet opphavsbeskyttet materiale fra internett. I dag er det kun forbud mot å gjøre opphavsrettsbeskyttet materiale tilgjengelig for andre.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Les mer
Hvordan lage en stillingsannonse på Tekjobb?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra