Det britiske selskapet mi2g spesialiserer seg på å vurdere risiko knyttet til bruken av IT. Mandag offentliggjorde selskapet en rapport om hva virus, ormer og annen ondsinnet programvare («malware» eller «ondvare») har kostet brukere verden over.
Anslaget lyder på mellom 169 milliarder dollar og 204 milliarder dollar, det vil si mellom 1.030 milliarder kroner og 1.240 milliarder.
Dette er langt mer enn dobbelt så mye som i fjor.
mi2g peker spesielt på månedene januar til april i fjor. Mydoom og de første Bagle variantene dukket opp i januar, og herjet fortsatt da Netsky dukket opp i februar. Ut april var det spesielt mye spredning av virus og ormer.
Tabellen til høyre viser mi2gs anslag over historiens ti verste tilfeller av ondvare. Mydoom og Netsky topper listen, mens Bagle, som fortsetter å komme i nye varianter, står som nummer ti. Love Bug er selskapets betegnelse for «I Love You»-ormen. Merk at Melissa ikke lenger er på topptilisten.
mi2g mener ondvaren blir stadig mer avansert, og at programvareleverandørene ikke gjør nok for å hindre skadevirkningene.
Selskapet beregner skadevirkningene ved å legge samme faktorer som supportkostnader, overtid, omlegging av IT-systemer, tapt omsetning for bedrifter, tap grunnet overlessede kommunikasjonskanaler, tapt produktivitet, bruk av ledelsesressurser, og utvikling og utlegging av oppdatert programvare.
I november i fjor utga mi2g en annen rapport der det ble anslått at rundt 115 millioner datamaskiner, fordelt på 200 land, har på et eller annet tidspunkt i 2004 vært infisert av en eller annen form for virus, orm eller trojaner. Selskapet tror opptil 11 millioner maskiner, vesentlig i små hjem og kontorer, kan være permanent infiserte zombier som brukes av kriminelle elementer til å sende spam, organisere tjenestenektangrep, fare med svindel og spre ytterligere ormer og virus.
mi2g mener 2005 kan bli enda mer kostbar enn 2005, selv om det har vært forholdsvis stille på ondvarefronten de siste månedene. Ti faktorer bidrar til dette:
- Alt for mange bruker den samme plattformen
- Brukerne er for lite bevisste
- Zombie-hæren overlever
- IT er generelt sett alt for upålitelig
- Kriminelle vet å utnytte mulighetene, mens det er for lite internasjonalt samarbeid mellom politiet
- Følsomme data skjermes ikke, selv når maskinen de lagres på brukes til surfing
- Virus og ormer sprer seg raskere og volder større skade enn før
- Det er ingen gode varslingssystemer mot virus og ormer
- Det gjøres for lite for å bedre IT-sikkerheten hjemme hos folk
- Slendrian innen IT-sikkerhet tas ikke alvorlig nok.