Når en sjef blir kastet av styret vil det alltid spekuleres i hva som gjort galt. Mange har pekt på at Hewlett-Packard etter gigantfusjonen med Compaq ikke har klart å holde Dell bak seg som PC-produsent. Haugli mener det er feil å kalle Carly Fiorina eller fusjonen mislykket.
- Mange glemmer hvor vi var hen for seks år siden og hva vi har blitt. Vi har vokst kraftig med Compaq-oppkjøpet og er ett av verdens helt største IT-selskaper. Men det er ikke sikkert det samme er det rette for de neste seks årene.
- Vi er størst på IT i Norge, og omsatte for 3,9 milliarder i fjor, mot 2,9 milliarer for IBM. På den tiden Carly kom om bord, var styrkeforholdet et helt annet, sier han.
Haugli påpeker at HP også er størst på PC i Norge, og har ambisjoner om å fortsett med det.
- Og vi skal fortsette å tjene penger på det. Noen har fremstilt dette som en motsetning, men det er det ikke for oss.
Fiorina skal ha all honnør av den jobben hun har gjort, og for Compaq-fusjonen, mener Haugli.
- Vi har som selskap levert større synergier enn det vi forpliktet oss til før fusjonen, mener Haugli.
Mange analytikere og bransjefolk er ikke enige, hvilket understrekes av et 6,9 prosents kursløft for HP i går. Et typisk eksempel er Fortunes artikkel med tittelen "Hvorfor Carlys store satsing slår feil" med stikktittel "kjøpet av Compaq har ikke betalt seg for HPs investorer. Og det finnes ingen enkel vei ut."
HP forsikrer om at oppsigelsen ikke er et signal om at det kommer overraskelser i resultatene som HP skal presentere 16. februar. Analytikerkonsensus er 5 prosent bedre resultat og omsetningsøkning på 7 prosent til 20, 9 milliarder dollar i kvartalet, melder CNN på sin nettside. Det som nok smerter HP mye, er at Dell forventes å forbedre resultatet med hele 25 prosent og omsetning med 18 prosent når de leverer tall etter børsene stenger på torsdag. At HP er i ferd med å bli akterutseilt av Dell kan være noe av grunnen til Fiorinas fall, men HP understreker at de ikke planlegger noen stor strategiendring.
- Det kom relativt tydelig frem i pressemeldingen at konsernsjefen og styreformannen var uenig, ikke om hva strategien skal være, men hvordan den skal gjennomføres, jeg har ikke noen grunn til å tro noe annet, sier Frode Haugli, norges-sjef i HP.
Denne meldingen har blitt gjentatt til alle verdens medier det siste døgnet. Partnere og kunder skal ikke miste noen nattesøvn over endret strategi. Haugli mener ikke at pressemeldingen var spesielt negativ mot Fiona, selv om den på finurlig vis beskrev hennes visjon, uten å si om hun hadde lyktes, for så å påpeke at det var nødvendig med en aksellerasjon.
Ny konstituert toppsjef i HP er økonomidirektør Robert Wayman, en mann Haugli kjenner godt til.
- Han er en fantastisk erfaren og skarpskodd mann. Selskapet er i de beste hender inntil en permanent sjef kommer på plass. Han har vært i HP i 36 år, sier Haugli, som selv har 15 års fartstid i selskapet.
- Det ville overraske meg mye hvis han er kandidat. Det er lite som tyder på at han er ment som permanent løsning, og han blir ikke fremstilt som en kandidat, sier Haugli til digi.no.