IBM sendte ut en melding i går om at de akter å investere 100 millioner dollar over de neste tre årene på å bedre støtten for Linux-applikasjoner i Workplace.
Pengene skal gå til utvikling både internt og hos uavhengige, samt til salg, markedsføring, integrasjonssentre og andre støtteordninger for samarbeidspartnere.
Workplace er ingen entydig Linux-satsing. Det er IBMs grundig forberedte angrep for å utnytte hele sin teknologiske tyngde til å sette i gang en prosess for gradvis å gjenerobre IT-kontormiljøet fra Microsoft.
Workplace kan installeres i alle slags kontormiljøer, uavhengig av om de sentrale tjenester er bygget rundt annen mellomvare fra IBM eller ikke. Målet er å gjøre Workplace til et miljø for å levere og drifte alle sluttbrukerens tjenester, også de som leveres gjennom lokalt installert programvare som Microsoft Office og OpenOffice.org, uavhengig av om klienten er en tynnklient, en Windows-PC, en Linux-PC, en Mac, en PDA eller en avansert mobiltelefon. Også applikasjoner fra for eksempel Domino og SAP skal kunne leveres og driftes gjennom Workplace. Versjon 7 av Notes-klienten vil kunne kjøres som en pluginn til Workplace. Fra versjon 8 av Notes-klienten vil ikke Workplace-brukere trenge lokalt installert Notes-klient overhode for å få tilgang til Domino-tjenester.
En måte å se dette på, er at IBM utvikler replikeringsteknologien – eller synkroniseringen – som var en kjerne i Notes/Domino, til et helt nytt nivå. Replikeringen skal ikke bare gjelde dokumenter kontrollert av en bestemt applikasjon, men alle dokumenter, uavhengig av applikasjon. Alt som lagres lokalt, lagres også sentralt. Arbeider man avkoplet fra nettet, oppdateres man straks man kopler seg på igjen.
Replikeringen skal videre ikke bare gjelde dokumenter, men også selve programvaren. I stedet for at det må tas egne grep for å oppdatere en klient, for eksempel Notes eller Microsoft Office eller Workplace-klienten selv, sjekker Workplace-serveren hvordan det ligger an med den lokalt installerte programvaren, og sørger for automatisk og umerkelig oppdatering.
Samtidig skal Workplace bidra til å integrere tjenester levert av hver enkelt applikasjon. Et eksempel på det er at tilstedeværelsemodulen i Workplace sanser hvem som er på bidragsyterlisten til et dokument, og automatisk sjekker hvordan hver av disse er tilgjengelig i øyeblikket – om de er tilkoplet sin lynmelder, om de er i møte, om de kan svare på korte meldinger, om de kan ringes til og så videre.
– Målet er at sluttbrukeren ikke skal merke hvor den ene applikasjonen begynner og den andre slutter, sier Morten Strand som har ansvaret for Workplace hos IBM Norge. – SAP-applikasjonen du har tilgang til, gjøres tilgjengelig med alle samhandlingsobjektene i kontekst av det du jobber med. Alle dokumenter er automatisk koplet til lynmelder. Dette heter kontekstuell samhandling.
Igjen er dette teknologi som IBM for noen år siden prøvde å basere på Domino. Med Workplace som innfallsvinkel får de det til uten å måtte mekke på Domino-plattformen. I stedet er Domino – i tillegg til WebSphere og andre verktøy – blant de mange IBM-varene som Workplace integrerer. Workplace kan levere Domino, på samme måte som Microsoft Office og andre applikasjoner.
–Workplace-klienten har sin egen Microsoft-kompatible tekstbehandling, regneark og presentasjonsverktøy, i tillegg til e-post, avtalebok med mer. Denne komponenten kalles Workplace Productivity Tools. Hvis Office, helt fra Office 97, er installert på PC-en, forholder Workplace seg til det. Hvis ikke, får man tjenestene direkte fra Workplace. Workplace håndterer alle Microsoft-formatene, og selvsagt også XML og PDF.
Følgen av dette, er at brukerorganisasjonen gradvis kan la Microsoft Office bli spesialistverktøy, mener Strand.
– Workplace-klienten bruker Office hvis den er installert. I alle tilfeller får man versjonskontroll, låsing og så videre. Det er kjent at de aller fleste ikke har behov for alle funksjonene i Office. Med Workplace kan man ordne avgangen fra Office i det tempoet man vil, for eksempel i samsvar med når vedlikeholdskontrakten må fornyes. Grensesnittet på Productivity Tools er lagt tett opp til det til Office.
Det har versert påstander om at IBM selv akter å kutte ut Windows-PC-er til fordel for Linux. I virkeligheten dreier det seg om å ta sin egen «Workplace-medisin».
– IBM har selv kuttet deler av vedlikeholdskontrakten på Office, verden over, fordi vi kommer til å rulle ut de første 80.000 Productivity Tools internt i løpet av 2005. De som virkelig trenger Office og bruker det, vil beholde det.
Et poeng i forbindelse med denne overgangen, er at det ikke spiller noen rolle om PC-en kjører Windows eller Linux. Man kan ordne etappene som man vil, og for eksempel bytte ut Windows der det er påkrevet av hensyn til lisens eller maskineri. Workplace-klienten er bygget i Java. Strand beskriver den som tung, ikke så tung som Notes, men heller ingen «snutt».
– Workplace er nå i fasen med «proof of technology» og testinstallasjoner, også i Norge. I løpet av året vil vi få de første Workplace-installasjonene i Norge.
I første omgang vil IBM satse på å få Workplace inn i store miljøer med spesielle krav til sikkerhet.
– Vi tenker særlig på bank og finans, der man har både hensynet til sikkerhet og et konstant kostnadspress. Videre ser vi på det offentlige, der man i tillegg også er veldig distribuert, samtidig som IT-support er sentralisert. Der vil Workplace være ideell. Kanskje man der vil velge Workplace i stedet for å reforhandle Microsoft-avtaler.
Workplace er profildrevet, og forholder seg til det organisasjonen har av katalogtjenester, valgfritt Microsoft, Novell og så videre.
– Det betyr at man må lage struktur på brukergrupper, og så tilby applikasjoner etter gruppe. Forholdet til forretningskritiske systemer som SAP og Siebel styres gjennom maler. Vi har en rekke maler for blant annet CRM. Vi har arbeidet mye med grensesnitt, og har innhentet spesialister på dette fra de andre leverandørene.
IBM har investert tungt i Workplace, understreker Morten Strand. Dagens melding om ytterligere 100 millioner dollar for å kapre Linux-applikasjoner til Workplace, forteller bare litt om dimensjonene i denne satsingen.
– Fokuset vårt er ikke å knekke Office, understreker Strand til slutt. – Det er å tilby et fleksibelt og allsidig alternativ for å en helhetlig tilnærming til kontormiljøer, som representerer noe helt nytt i forhold til det som er tilgjengelig i dag.
Les også:
- [05.12.2005] IBM-offensiv for åpent dokumentformat
- [19.04.2005] Stadig flere vil på tynnklientfest
- [10.03.2005] Håper oppkjøp kan få nytt liv i Office
- [24.01.2005] IBM fornyer samarbeidsprodukter
- [24.11.2004] Notes og Outlook best på epost
- [27.05.2004] Brukerverktøyene avgjør vinnerne
- [12.05.2004] Vil integrere Office med SAP
- [10.05.2004] Lar apptjeneren fordele Office