Hittil, når det gjelder Itanium 2, har Fujitsu og Fujitsu Siemens begrenset seg til to- og fireveis maskiner i Primergy-serien. I går kveld lanserte selskapet to nye modeller i Primequest-serien, 440 med opptil 16 prosessorer, og 480 med opptil 32 prosessorer. Maskinene har nye egenskaper innen automatisk rekonfigurering, partisjonering, systemspeiling og dynamisk ressursfordeling.
Mens Itanium-serverne i Primergy-familien i det alt vesentlige er Intel-maskiner, er det mye egenutviklet teknolog i Primequest-maskinene.
Målgruppen beskrives slik: «Storskala databasesystemer og miljøer med online transaksjonsprosessering, der det kreves en sviktsikker og forretningskritisk plattform med fleksibilitet for framtidig vekst.»
Fire og fire prosessorer kan utgjøre egne maskinvareisolerte partisjoner som kjører uavhengige operativsysteminstanser. Det innebærer at man for eksempel kan kjøre Windows i en partisjon og Linux i en annen. Både Red Hat og Novell (SUSE) leverer sertifisert Linux til Primequest-arkitekturen.
En ny egenskap, døpt System Mirror, lar minnemoduler og crossbarforbindelser operere i dupleks modus, slik at feil kan isoleres uten å utløse stans i pågående prosesser.
En annen ny egenskap, døpt Flexible I/O, gjør det mulig å omdirigere ressurser fra ulike partisjoner under drift.
Markedssjef Andreas Tollefsen i Fujitsu Siemens Norge bekrefter overfor digi.no at Primequest vil tilbys markedet her i landet. Primequest kan oppfattes som et alternativ også til selskapets egne Sparc-baserte servere i Primepower-familien.
– Vi oppfatter ikke dette som noe stort problem, sier Tollefsen. – De som har valgt Sparc-linjen med Solaris og har et miljø for det, har denne muligheten fortsatt. Primequest er for dem som går videre med Linux eller Windows.