RESULTATERFINANS

Fast-spinoff har fått sine første kunder

Interagon bruker nå Fasts gamle søkebrikke til gensøk, men ser nye bransjer trenger søkehjelp.

12. apr. 2005 - 13:01

Fast-eide Interagon gjør langsomt, men sikkert fremskritt med sin søkebrikke. Brikken er laget for å søke mer komplekse mønstere enn tekst.

digi.no har omtalt brikkene og Interagons planer i fjor. Langsomt, men sikkert bygger selskapet seg opp.

Teknologien stammer fra forskningsmiljøet på NTNU i Trondheim tidlig på 90-tallet, og ble senere videreutviklet av Fast. Teknologien lå av ulike grunner flere år på is, men i fjor vinter skilte Fast ut teknologien i et eget selskap, Interagon, hvor Fast eier 25 prosent, mens finansmannen Erik Must og investeringsselskapet Alliance Venture eier resten.

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

Interagon bruker brikken til å sammenligne og finne mønstre i genstrukturer flere tusen ganger raskere enn en vanlig Pentium-prosessor, i følge Interagon.

Selskapet brukte 2004 til å kommersialisere teknologien, forteller Interagon-sjef Thomas Grünfeld til digi.no.

- Vi selger søke-tjenester til flere internasjonale aktører. På konferanser har Amgen, verdens største biotek-selskap, presentert et samarbeid med oss, forteller Grünfeld til digi.no.

Men Amgen og de andre aktørene har ikke kjøpt Interagons søkebrikke eller søkekort de har montert i egne servere. Grünfeld forteller at man har etablert en ASP-tjeneste - Interagon har satt opp en egen server man altså leier ut til kundene sammen med den nødvendige programvaren.

Man har altså fått sin første omsetning i 2004, men man gikk ikke med overskudd.

- Vi er et tidlig-fase teknologiselskap, å si om vi vil gå med overskudd i år eller ikke vil bli spekulativt, mener Grünfeld.

Han er likevel svært optimistisk - utviklingen i biotek-bransjen går i et rivende tempo og det har åpnet seg et nytt biotek-marked for Interagon i løpet av 2004.

- Vår brikke er nyttig på det nye forskningsfeltet for mikroRNA og siRNA. Dette er mekanismer som er med på å styre hvilket gen som skal brukes i cellen - skal det bli en hjernecelle eller en muskelcelle? Vår løsning kan brukes til å sammenligne store sett med disse RNA-strukturene for å skille dem fra hverandre og finne hva som er forskjellene.

Grünfeld påpeker dessuten at det åpner seg nye bruksområder for Interagon.

- Vi ser blant annet at seismikk kan bli et viktig marked, forteller han til digi.no.

Grünfeld vil ikke si noe mer, men det er er åpenbart muligheter for å lete etter komplekse mønstere i seismikkdata som tilsier økt sjanse for olje og gass.

Fast er i dag en medeier i Interagon, men ellers har ikke selskapene noe samarbeid, påpeker Grünfeld.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.