RESULTATERFINANS

Otellini formelt i spissen for Intel

Intel fullfører sin langvarige lederrokering. Otellini tar over som CEO, og gründer Grove trekker seg fra styret.

19. mai 2005 - 07:56

På Intels årlige aksjonærsamling i går trakk gründer og tidligere toppsjef Andy Grove (68) seg fra styret, og ble behørig hyllet. Groves etterfølger Craig Barrett (65) tar over som styreformann, og Paul Otellini (54) tar over CEO-jobben.

Generasjonsskiftet inneværer også at Intel får sin første toppsjef uten teknologiutdanning på høyskolenivå: Otellini har bakgrunn fra finans og salg, og har en MBA fra University of California, Berkeley. Han kom til Intel for 31 år siden.

Otellini gjentok temaer han har diskutert de siste ukene, om at PC-markedet fortsatt er svært dynamisk, med en enhetsvekst på 36 prosent de siste tre årene, og at det skjer mest i raskt voksende land i Asia og Latin-Amerika, der andelen har økt fra 15 prosent for ti år siden til 38 prosent i dag.

Intel, som i dag selger brikker, brikkesett og nettkort pakkevis i «plattformer» som Centrino og Professional Business Platform som ble kunngjort i går, vil satse på å tilpasse produkter til de nye markedene, der PC-ene må være mer robuste og mindre følsomme for støv og uregelmessigheter enn i USA.

I sin avskjedstale til forsamlingen tegnet Grove et bilde av Intels satsing innen helse, der man vil satse både på spesielt tilpassede nettverk og på nanokomponenter som fungerer som broer mellom elektronikk og biologisk materiale, blant annet for å avsløre kreftceller.

Lederskifte innbød til en overblikk over Intels utvikling de siste ti årene. I 1995 lanserte selskapet sin første serverprosessor, og i dag er fire av fem servere drevet av en Intel-prosessor. På den andre siden har Itanium ikke vært en suksess. Barrett krediteres med enorme investeringer i produksjonsteknologi og –anlegg – 32 milliarder dollar over seks år – som har holdt markedsandelene opp og konkurrentene på avstand. Barretts satsing på egne grafikkbrikker var ikke vellykket, før Intel kom på å integrere grafikk i egne brikkesett – det har gjort selskapet til verdens største grafikkleverandør ifølge hyllesten på aksjonærsamlingen.

Barrett ledet også «plattform»-tankegangen som har vist seg svært vellykket. Ifølge Otellini har Centrino tilført Intel en nettofortjeneste på 5 milliarder dollar de siste to årene. Samtidig brukte Barrett 11 milliarder dollar fra starten av 1999 til slutten av 2003 på å kjøpe 35 forskjellige selskaper, hvorav de aller fleste ikke har tilført Intel noen form for gevinst eller nyttig teknologi. I tillegg kommer en mengde investeringer i mislykkede selskaper som norske Opticom.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.