KARRIERE

Rekordlavt opptak til høstens IT-studier

Bransjen skriker etter flere IT-hoder, men stadig færre velger å studere IT, viser ferske tall.

20. mai 2005 - 10:31

Tallene fra Samordna Opptak er urovekkende. Mens 2.015 meldte seg på dataingeniørfag i 1998, var det i år bare 499. Tilsvarende var det 760 som ønsket å studere til sivilingeinør med spesialiat data på NTNU i 1998 mot bare 182 i år.

Dette utgjør en prosentvis endring på over 75 prosent fra toppåret 1998.

Den labre interessen kan skyldes vanskeligheter for nyutdannede med å skaffe jobb. Fra 2000 og under dot.com døden har studentene slitt med å få jobb hos veletablerte bedrifter.

Men nå har pendelen snudd, og det begynner å brenne under føttene til de store IT-selskapene. Bransjen er desperat etter jakt på flere IT-folk, og det er spesielt .net, Java, SAP og SOA (åpen arkitektur), som etterspørres.

Det er behov for over 100 SAP-konsulenter innen året, og Accenture har til og med reist til den andre siden av kloden helt til universitetet i Australia for å kapre SAP-hoder. Det lokkes fra bransjen med eksotiske kurs i India og fristende trainee-programmer.

Flere universiteter og høyskoler melder om bare en tredel av søkemassen i år i forhold til 2000.

Foruten at høyskoler og universiteter sliter med å fylle opp studieplasser, har Kristin Clemet bevilget 10 millioner til et nytt Informatikk-bygg i Forskningsparken.

Hvorvidt universitetet skal klare å fylle opp det nye nye bygget som skal romme hele 350 ansatte, 150 stipendiater, 500 profesjon-studenter, 450 mastergrad-studenter og plass til undervisning av hele for 2000-3000 bachlor-nivå, gjenstår å se.

Regjeringen gjør dette for å kunne øke IKT-forskningen og utdannelsen. IKT er strategisk viktig fordi IKT støtter så mye annen forskning og utvikling i mange bransje.

De siste årene fem årene har universitetet doblet antall studieplasser.

Skal regjeringen klare å få hele IT-politikken til å henge sammen, må det åpenbart kraftige skyts til og sjarmkampanjer fra stat og bransje for å lokke flere av dagens ungdom til IT-næringen.

- Tallene fra Samordna Opptak er en svært dårlig nyhet ikke bare for IT-næringen, men for hele Norge som næring, sier IKT-Norge sjef Per Morten Hoff til digi.no.

Han mener Norge nå må sette alle kluter til for å få IT igjen på kartet. IT trengs i alle næringer fra fiskeoppdrett til mediebransjen.

Utfordringen for både bransje og politikere må være å gjøre IT til et spennende studium. Hoff viser til det nye Informatikk-bygget som han anbefaler bør følge det nye hypermoderne universitetet i København, og kalles IT-univsersitetet.

- Å satse på et nytt IT-universitet nå er helt riktig til tross for labre studentall. Det viser at vi både tør og vil satse på IT for framtiden, sier Hoff til digi.no.

Han forteller at Norge har all grunn til å ruste opp kompetansen. Til sammenligning utdannes det i India hvert år 100.000 IT-kandidater på høyt nivå.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.