Israelsk presse koker over av ny informasjon om landets hittil største industrispionasjesak, der ondsinnet kode, av typen trojansk hest, er brukt til å fange opp nøkkeldokumenter fra konkurrenter. Saken omfatter flere bransjer – tele, kabel-tv, bilimport, mineralvann, våpenproduksjon, malingproduksjon, bokhandlerkjeder – og har hittil ført til minst nitten arrestasjoner i Israel og to i Storbritannia. Politiet i USA og Tyskland er også koplet inn i etterforskningen. 15 selskaper skal være implisert. Ifølge AFP antar israelsk politi at tallet kan øke til 60.
Les også:
- [28.03.2006] Israelsk trojaner-par dømt
- [24.06.2005] Advarer fortsatt mot kyberterror
- [08.06.2005] Hacker-feller fanger flest rumenere
- [02.06.2005] Tabbe avslørte trojaner-forfatter
- [30.05.2005] Brukte trojanere til å spionere
Jerusalem Post skriver at politiet har funnet hemmeligstemplede forsvarsrelaterte dokumenter fra en israelsk våpenprodusent på en server som skal ha vært brukt til å lagre informasjon stjålet ved hjelp av trojaneren. De tror ikke at dokumentene har kommet i «fiendtlige hender», men kan ikke utelukke muligheten.
Blant de arresterte er åtte toppledere og finansdirektører i ledende israelske selskaper som telegruppen Bezeq, satellitt-tv-selskapet YES og bilimportøren Meir Motors – eneimportør av Volvo, Honda og Jaguar. De arresterte er underlagt flere dagers husarrest.
Haaretz skriver at toppsjef Avi Gabai i Bezeq International – en gruppe som blant annet eier Israels viktigste mobiloperatører og også er engasjert innen kabel-tv – er underlagt fem dagers husarrest. Han mistenkes for å ha kjøpt dokumenter anskaffet gjennom dataspionasje.
De øvrige som er arrestert i Israel er elleve private etterforskere. De skal ha tatt på seg diverse oppdrag innen industrispionasje, og brukt trojaneren som et av flere verktøy. Flere av dem skal være tidligere ansatte i statlige sikkerhetsorganer. Privatdetektivene er tilknyttet tre ulike byråer: Modi'in Ezrahi, Zvika Krochmal og Pilosof-Balali.
Bezeq skal være både offer av trojaneren og kjøper av dokumenter stjålet ved hjelp av den samme trojaneren plantet hos deres konkurrenter.
Ingen av de impliserte selskapene innrømmer å ha gjort noe ulovlig. Alle forsikrer at de samarbeider fullt ut med etterforskerne.
Mye av spionasjen skal ha vært rettet mot ofrenes PR-byråer.
Leder for etterforskningen, Supt Roni Hindi, sier til israelske medier at hele saken er en av de største skandalene innen israelsk industri- og markedsspionasje. Det er ennå ikke utarbeidet noen siktelser. Avisa Yediot Ahronot sier at det hele dreier seg om bedriftsledere som lot etikken ligge igjen i limousinen.
Det israelske justisdepartementet sa mandag at det vil opprette et eget organ for å ta seg av datakriminalitet.
I alle tilfellene er den samme trojaneren brukt. Den er sporet tilbake til en israelsk statsborger bosatt i London, 41 år gamle Michael Haefrati. Han og hans kone er de to arresterte i Storbritannia i saken. Kona er løslatt. Trojaneren skal ha vært brukt over en periode på atten måneder.
Haefrati beskrives i Jerusalem Post og Haaretz som en datakyndig små kriminell. Han ble avslørt fordi han brukte trojaneren i en privat hevnaksjon mot sin tidligere svigerfar, forfatter- og mediakjendisen Amnon Jacont. I november i fjor gikk Jacont til politiet fordi han fant igjen egne upubliserte manuskripter på Internett.
Flere fremstående israelere har åpent spekulert i at skandalen kan utløse en økonomisk krise i landet, avhengig av hvorvidt toppolitikere er implisert eller ikke. Blant dem er tidligere handels- og økonomiminister Micha Harish som sier til AFP at nøkkelspørsmålet er «hvor høyt oppe i det israelske makthierarkiet etterforskningen vil gå».
Toppsjefen Gil Schwed i det israelske IT-sikkerhetsselskapet Check Point, sier til Haaretz at hele skandalen kunne vært unngått dersom ofrene hadde hatt et minstemål av datasikkerhet i sine nettverk.
– Alt kunne vært unngått. Selv en hjemmebruker med [gratisprogrammet] Zone Alarm kunne oppdaget denne trojaneren. Jeg tipper at innen noen få uker vil vi oppdage tilfeller i Europa som også er infisert av Haefrati-trojaneren.