Apple måtte før eller senere bytte. Kostnadene ved å utvikle en prosessor-familie er blitt så store at Intel har fått kritiske stor-skalafordeler.
Apples bytte understreker at det ikke er noen igjen noen som klarer å konkurrere med Intel og de andre x86-prosessor-leverandørene på markedsvolum. Tallene taler for seg selv - i siste kvartal satt Intel igjen med en margin på hele 22 prosent.
Intels overtak ble klart på midten av 90-tallet. Da begynte prosessordøden og i tur og orden har aktører som Mips, Compaq Alpha, HP PA-RISC og Motorola 68000 kastet kortene. IBM er i dag primært et tjenesteselskap og PowerPC er på sikt dømt.
For etter floppen med Itanium, girer nå Intel og AMD opp med sine 64-bits prosessorer med to kjerner. Det er nærliggende å tro at Apple-sjef Steve Jobs mener at dette frarøver IBM de siste konkurransefortrinn man hadde overfor Intel.
Jobs skal ha fått et tilbud fra Intel som ikke var litt bedre enn IBM, men mye bedre. For det er dyrt – og risikabelt å bytte prosessorleverandør. Når kundene dine skal flytte til din nye plattform, blir dette et nytt punkt hvor man også kan vurdere et flyttet til andre plattformer. Vil alle Apples kunder følge med over til neste Apple-plattform?
Apples bytte setter sender store utfordringer til de to leverandørene av alternative prosesso-arkitekturer som er igjen: IBM og Sun.
Apple er/var IBMs desidert største kunde. IBM bruker PowerPC-brikkene også i sine egne servere, men antall bokser her blir små. Nå blir det mye dyrere – kanskje for dyrt - å finansiere en videre utvikling av en Pentium-konkurrent.
Enkelte andre bruker PowerPC og Microsoft skal bruke brikken i neste versjon av spillmaskinen Xbox, men disse billigversjonene konkurrerer i et helt annet marked med helt andre marginer.
Apples hopp understreker dermed også Suns utfordring med å finansiere Sparc-brikkene. Når IBM sliter med å holde på kundene, klarer Sun å finansiere sin utvikling i overskuelig fremtid?
For noe år siden hadde Apples valg av Intel vært meget bekymringsfullt. Dette oppveies delvis av AMD som har vist seg å være en veldig innovativ og flink konkurrent. Men AMD lever på Intels nåde – setter Intel ned prisene i noen kvartaler, velter AMD.