BEDRIFTSTEKNOLOGI

Dette er Software Innovations store veddemål

Selskapet hans går med underskudd, men Per Kveim ansetter over en lav sko, og mener de snart er oppe av myra.

9. juni 2005 - 07:52

Software Innovation er en av de største norske utviklerne av programvare, men de siste årene har de hatt lite fremgang å vise til. For å lykkes må deres langsiktige plan fra år 2000 slå til.

Selskapet har ikke noe ledig kapasitet, men går allikevel med underskudd. Dette kan se veldig stygt ut. Likevel forventer ledelsen god bedring på relativt kort sikt.

Software Innovation feirer 20 års jubileum i år. Det utløser ingen bølge i aksjemarkedet. Der har det gått trått for selskapet de siste årene, selv lenge etter at andre IT-selskaper har begynt å løfte seg igjen. Hva skyldes dette?

Artikkelen fortsetter etter annonsen
annonsørinnhold
Atea
Nyskapningen som endrer PC-industrien

– Vi bygger en ny produktgruppe, GrowBusiness, sier administrerende direktør Per Kveim.

Men GrowBusiness snakket dere om i 2000 også?

– Ja, det var da vi begynte. Frem til 2003 var utvikling hovedfokus, og nå jobber vi med å bygge opp leveransekapasiteten. Foreløpig klarer vi ikke å levere effektivt nok, sier han.

– Vi bruker mellom 12.000 og 15.000 timer i kvartalet til opplæring i de nye systemene. Dette er timer vi ikke belaster kunder for, så det gir et solid omsetningstap, sier Kveim, som mener det kan dreie seg om 30 millioner årlig.

Software Innovation forventer gradvis reduksjon av denne belastningen frem mot andre halvår, og håper å gå i pluss i siste halvår. Ved utgangen av året er målet det Kveim kaller normal produktivitet.

Produksjonsproblemene har forsinket noen prosjekter.

– Noen prosjekter har blitt forsinket. Vi tar kostnadene så kunden ikke blir skadelidende, men det kan ha tatt mer kalendertid, innrømmer Kveim.

Selskapet vant nylig kontrakten om borgerportalen MinSide, som er moderniseringsminister Morten Andreas Meyers prestigeprosjekt. Dette håper Kveim skal bidra til flere store kontrakter, men til det trenger han flere folk. Tross svake resultater er selskapet ute og rekrutterer igjen.

– Vi har nok å gjøre og for første gang på fire år rekrutterer vi. Vi har tatt inn 39 nyutdannede i et trainee-program og er på utkikk etter systemarkitekter, sier Kveim.

Responsen på rekrutteringsrunden var god, så god at han mener arbeidsmarkedet er dårligere enn man lett får inntrykk av. Det burde vært mer rift om de som søkte.

– Jeg tror ikke det ansettes så mange i bransjen, det er bare flere som flytter på seg nå enn før. Når så velkvalifiserte folk går ledige, snakker vi ikke om et hett arbeidsmarked, mener han.

Når hele selskapet er opplært håper Kveim på en margin på 10-15 prosent. Men akkurat hvor lang tid det vil ta tør han ikke å spå. Mye bør likevel være på plass i løpet av året.

– Vi blir ikke geniforklart før vi kommer opp igjen, sier Kveim, vel vitende om at deler av næringslivspressen har stemplet ledelsen som alt annet enn genier.

På nittitallet var det lang flere som ville geniforklare Software Innovation-ledelsen. Selskapet leverte årlig vekst på 50 prosent hele tiåret, riktignok støttet av oppkjøp mot slutten. De gikk alltid med overskudd.

Nå sliter de med underskudd, fall i omsetningen og stort gjennomtrekk av ansatte. Bemanningen ble redusert fra 750 til 500.

– Gjennomtrekket er nå på mellom 10 og 15 prosent, det er mer enn vi liker. Vi hadde 2 prosent utskifting i året gjennom 1990-tallet, sier Kveim, som mener dette var en urealistisk lav prosent på lang sikt.

Håpet er at den nye løsningsfamilien skal gi grunnlag for ny vekst.

– Vi følte de gamle produktene var kommet til veis ende, og nærmet seg å bli standardprodukter, nå har vi en plattform for innovasjon, mener Kveim.

Hans mantra er at Software Innovation må holde seg foran standardiseringen av programmer og være mer innovative. For når produktene blir så standardiserte at de kan pakkes rett ut av en boks, så er det globale aktører, ofte amerikanske, som vinner, mener Kveim. De neste årene skal Software Innovation leve av å koble sammen flere prosesser i offentlig og privat virksomhet, samt å muliggjøre flere typer transaksjoner på nettet, blant annet på borgerportalen MinSide.

GrowBusiness er et .Net-basert utviklingsmiljø. Ellers utvikler Software Innovation også på Java.

– Vi er små, og kan ikke lage omfattende ting selv. Vi liker åpne standarder og bruker det de store lager av utviklingsplattformer, både .Net og Java, seir Kveim.

Totalt mener Kveim at den nye løsningsfamilien har kostet mellom 100 og 150 millioner å utvikle, hvorav mye har gått med til å lage en solid fellesplattform for modulene og applikasjonene.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.