Det ble forrige mandag gjort kjent at Bankenes Betalingssentral (BBS) vant anbudet på Norges sikkerhetsportal. Dette åpner for elektronisk ID for sikker pålogging i offentlige etater.
Les også:
- [11.07.2005] Utjevner konkurransen innen e-signatur
- [23.06.2005] Norges sikkerhetsportal klar til jul
- [20.06.2005] BBS får monopol på digital ID
Moderniseringsdepartementet har tidligere vært svært opptatt av konkurranse, og man har valgt å ikke lage et statlig digitalt ID-kort til alle i Norge fordi man var fornøyd med de kommersielle tilbudene.
Selv om BBS vant sikkerhetsportalen, har Moderniseringsdepartementet ikke firt på konkurransekravet som er stilt til PKI i offentlig sektor.
Markeds- og informasjonssjef Stein-Arne Tjore i BBS bekreftet til digi.no på torsdag at Brønnøysundregistrene har valgt sertifikater fra Buypass, Telenor og ErgoGroup.
Dermed er det klart at den største publikums-PKI-en, BankID, er utelukket i den prestisjefylte sikkerhetsportalen.
Departementet har fulgt BBS med argusøyne etter at selskapet i februar kjøpte ZebSign fra ErgoGroup og Telenor. I februar var BBS og ZebSign de to eneste leverandørene i PKI-markedet, som innebar at BBS hadde fått en markedsandel 100 prosent etter gjennomføringen av foretakssammenslutningen.
I 2004 var BBSs omsetning knyttet til basis PKI-tjenester 35 millioner kroner og ZebSigns omsetning på 17 millioner kroner. Dette gir en markedsandeler på henholdsvis 67,3 og 32,7 prosent.
Markedet for PKI-tjenester er fremdeles i startfasen, og Buypass har i mellomtiden blitt føyd til. Buypass er en ID-leverandør som utsteder tippekort for Norsk Tipping, og som er eid i fellesskap av Posten og Norsk Tipping.
Buypass registrerte seg som kvalifisert leverandør av basis PKI-tjenester hos Post- og teletilsynet 10. mai 2005, og benyttet tidligere ZebSign som leverandør av basis PKI-tjenester. Buypass vil i all hovedsak utstede sertifikater til eget bruk og er foreløpig ikke tilbyder av sertifikater i konkurranse med BBS.
Konkurransetilsynets bekymring i saken har vært at kjøpet kan gjøre at PKI-baserte tjenester tilbys til høyere pris eller dårligere vilkår enn ellers, og at BBS kan få mindre press på å drive kostnadseffektivt.
Tilsynet har særlig vært opptatt av at eventuell diskriminering på vilkår eller pris mellom BBS’ kunder kan skape problemer for konkurransen i helt andre markeder.
I forrige uke ble det kjent at Konkurransetilsynet har godkjent BBS som PKI-monopolist under forutsetning av at partene oppfyller krav om videresalg til tredjepart på såkalte ikke-diskriminerende vilkår.
Dette er samme type vilkår som Telenor må følge når de gir bredbåndsaktørene tilgang til kobbernettet.
I tillegg skal kundene gis mulighet til å sjekke at dette blir overholdt av BBS.
Telenor og ErgoGroup har en kjøpsavtale med BBS som blant annet regulerer pris og vilkår, og som også gir mulighet for å kontrollere at BBS leverer tjenester til konkurransedyktige betingelser.
Disse tre vilkår stilles fra Konkurransetilsynet:
- BBS pålegges å tilby PKI-tjenester til ikke-diskriminerende vilkår.
- Det må anvendes en ikke-diskriminerende prismodell.
- BBS pålegges en klausus i kontrakten, der ID-leverandører får muligheter til å sjekke hvorvidt disse vilkårene overholdes.
ID-leverandører er tredjepart som utarbeider spesifikasjonen for sertifikatene hos en basis PKI-leverandør, for eksempel banker som benytter PKI i sine smartkort, teleselskaper som tilbyr PKI-tjenester i forbindelse med mobiltelefonabonnement, eller postselskaper som tilbyr e-signaturløsninger.
Kravene vil gjelde i en periode på fem år fremover, og det endelige vedtaket skjer senere i sommer.