JUSS OG SAMFUNN

Fildelingstjenestene står for hogg

En enstemmig dom i USAs høyesterett åpner for en flom av søksmål mot fildelingstjenester.

28. juni 2005 - 09:51

Amerikansk høyesterett har kommet til en enstemmig kjennelse i saken mellom Metro-Goldwyn-Mayer Studios og Grokster.

Konklusjonen er at selskaper som lager programvare for fildeling kan holdes ansvarlige for tyvkopiering, hvis de oppfordrer forbrukere til ulovlig deling av sanger og filmer, melder Wall Street Journal.

De kan altså dømmes selv om de selv ikke kopierer ulovlig og selv om disse programmene også kan brukes til lovlig distribusjon av materiale som ikke er kopibeskyttet.

Dommen gjør ikke nødvendigvis alle fildelingsprogrammer ulovlige. For å være ulovlig må tjenesten kunne sies å oppfordre til ulovlig bruk. Det kan bli en vanskelig definisjonssak, og åpner for flere rettssaker for selskaper som lager fildelingstjenester.

Retten mente at både Grokster og Streamcast, som står bak Morpheus, hadde oppfordret brukerne til ulovlig fildeling, både gjennom reklamebannere som presenterte dem som det nye Napster, og på bakgrunn av interne og eksterne e-poster.

Den første store fildelingstjenesten, Napster, ble dømt fordi de hadde et sentralt register over alle tilgjengelige filer. Grokster og Morpheus hadde ikke slike registrere, og argumenterte med at de dermed ikke hadde noen kontroll over om brukerne gjorde noe ulovlig. De ble trodd av en lavere domstol, men ikke i høyesterett.

Grokster mente at de var beskyttet av Betamax-dommen fra høyesterett i 1984. Denne saken handlet om Sonys videoopptager, og om den kunne holdes ansvarlig for ulovlig kopiering. Sony ble frikjent fordi denne opptageren også kunne brukes til mange lovlige ting.

Mange i teknologisektoren har holdt denne dommen opp som en slags helligdom, som blant annet har beskyttet CD- og DVD-brennere. Brudd med denne regelen kan føre til mindre innovasjon, hevdes det.

Dommen mot Grokster er ikke et klart brudd med denne linjen, men selskaper i flere deler av IT-bransjen kan se seg nødt til å stramme inn på ekstern og intern kommunikasjon. En produsent av DVD-brennere er antagelig trygg så lenge ingen i selskapet forklarer hvordan deres spillere kan brukes til å bryte kopisperrer.

Underholdningsbransjen lettet over at høyesterett omgjorde kjennelsen fra lavere en rettsinstans som ga Grokster rett.

Samtidig er det et spørsmål om det hjelper å gå etter selskaper som Grokster og Streamcast. Flere av fildelingsprogrammene klarer seg helt fint uten sentrale servere, så de kan leve videre uten selskapene. Dessuten finnes det nok av hobby-programmerere som er fullt i stand til å lage slike programmer på fritiden.

Så langt har lite hjulpet. Gjennomsnittlig har seks millioner amerikanere drevet med fildeling hver måned i år, mot 4,5 millioner i fjor, ifølge medieovervåkningsselskapet BigChampagne LLC.

    Les også:

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.