Ajax er navnet som er gitt et konsept bestående av en samling kjente webteknologier, som sammen kan benyttes til å gjøre webbaserte tjenester mer effektive. Ajax er en forkortelse for "Asynchronous JavaScript + XML", og utgjør i praksis et JavaScript-basert tillegg til brukerens nettleser som tar seg av nedlastingen av websider. I stedet for at brukeren må vente på at webserveren skal svare på forespørsler om nedlasting av data, sørger Ajax-motoren for at en form for intelligent nedlasting skjer i bakgrunnen, asynkront, ved behov. Ajax-motoren skal også, til en viss grad, kunne håndtere behandling av brukerdata uten å måtte ta kontakt med webserveren.
Google er blant de som allerede har tatt i bruk løsningen, blant annet i forbindelse med tjenestene Google Suggest (umiddelbar oppdatering av søkefeltet mens brukeren skriver) og karttjenesten Google Maps, som gir svært rask respons når brukeren navigerer på kartet.
Blant de kjente teknologiene Ajax tar i bruk, finner man XHTML, CSS, JavaScript, XML og XMLHttpRequest. Sistnevnte er et objekt som først ble implementert i Microsofts ActiveX, men som nå også støttes av flere andre nettlesere, blant annet fra Mozilla Foundation og Apple. Objektet gjør det mulig for JavaScript å sende HTTP-forespørsler til en webserver uten å måtte laste hele websiden på nytt. I stedet skjer det hele i bakgrunnen.
En god gjennomgang av hvordan Ajax fungerer, finnes på denne siden.
Ifølge News.com, har Microsoft fattet interesse for Ajax og utvikler nå et eget verktøy med kodenavnet Atlas, spesielt designet for utvikling av Ajax-baserte applikasjoner. En tidlig utgave av verktøyet skal bli gjort tilgjengelig for utviklere i forbindelse med selskapets Professional Developers Conference som arrangeres i Los Angeles i september.
Til News.com sier Charles Fitzgerald, Microsofts daglige leder for plattformteknologier, at Atlas er et webklientrammeverk designet for å gjøre det enklere å lage Ajax-lignende applikasjoner.
- Folk som utvikler Ajax-løsninger er "rocket scientists". På enkelte måter legger Atlas et lag over alt rotet som er JavaScript-utvikling. Det handler om spagettikode som er enkel å lage, sier Fitzgerald. Atlas skal gi utviklerne et mer strukturert miljø for å bygge applikasjonene, blant annet ved hjelp av en objektmodell og debugging.
For å kjøre Atlas-applikasjonene, må brukerne laste ned en slags JavaScript-basert plug-in. Applikasjonene skal kunne kjøres på alle nettlesere som støtte teknologiene Ajax er basert på.
Atlas-programvaren skal kunne brukes av utviklere via Visual Studio 2005 og webutviklingsrammeverket ASP.NEt 2.0, som begge ventes å bli lansert i november i år. Atlas vil være en del av en samling Microsoft-teknologier for å lage såkalte rik-klient-applikasjoner, løsninger med mer avanserte brukergrensesnitt og bedre ytelse enn tradisjonelle webapplikasjoner.