Linpro arrangerer i sommer gratis Linux-kurs for kvinner, noe som har resultert i heftig debatt i digi.nos debattforum og anmeldelse til Likestillingsombudet.
Mens saken behandles, går kurset ufortrødent videre med åtte godt fornøyde kvinner. Årsaken til kursinitiativet er nemlig at det er glissent mellom hver kvinne i IT-bransjen, og spesielt i de tekniske retningene.
Les også:
- [19.08.2005] Nytt gratis Linux-kurs for kvinner
- [13.07.2005] Linux-kurs anmeldt for diskriminering
- [01.07.2005] Gratis Linux-kurs for kvinner
Man skal myse godt for å finne et kvinnelig innslag blant systemutviklere og driftsfolk.
Administrerende direktør i Linpro, Trond Heier, anslår at kvinneandelen innen Linux og åpen programvare ligger på godt under 10 prosent.
Kursene som tilbys er et utvalg av fire kurs fra Linpros standardkurs. Disse kan lede frem til sertifisering LPI level 1 (LPI – Linux Professional Institute), som dokumentasjon på kompetanse.
Og det er nettopp denne dokumentasjonen som er viktig for å komme videre, sier et samstemt jentekorps til digi.no ved besøk til Linpro i går.
- Vi er som jenter flest og preges av «flink pike» syndromet, eller dyktighetssyndromet. Selv om vi har testet Linux masse på jenterommet, har vi ikke selvtillit nok til å fortelle at vi kan håndtere Linux, vi sier knapt at vi har vært borti det, sier Helene Klungvik (27) til digi.no.
Kursdokumentasjon med sertifisering fra Linux Professional Institute, er seddelen for at man faktisk tør å søke Linux-jobber eller andre tekniske utfordringer.
Klungvik er dataingeniør fra Norges Informasjonstekniske Høyskole (NIT) med tillegg av en mastergrad fra Melbourne i Australia. Nå jobber hun som systemutvikler i Software Innovation.
Hun får medhold fra Sabeen Zaidi (26) som jobber med drift i Moderniseringsdepartementet (MOD) to ganger i uken. Ved siden av tar hun en master i informatikk ved Metropolitan University i London.
Også Anette Wilberg (27), med hovedfag i informatikk fra Universitetet i Oslo (UIO), og nå IT-ansvarlig på medisinsk fakultet, medgir at hun uten kurset ikke ville hatt den nødvendige selvtillit til å fordype seg videre.
Jentene skal igjennom databaser, nettverk, drift og programmering i løpet av Linux-kurset, og tror de kan lære mye på åtte dager. Jentene hadde verken spurt om eller tenkt på å ta kurset dersom ikke tilbudet hadde kommet slik det gjorde.
- Jeg synes det er spesielt positivt at et slikt tilbud kommer fra et mannsdominert, teknisk miljø, og fra det private næringsdrivende og ikke fra høyskolene eller universitetene, sier Wilberg.
Til tross for stormen rundt debatten om likestilling, er jentene overrasket over den positive deltagelsen og responsen de har fått fra IT-bedriftene. Det er åpenbart at det er en stor vilje for flere kvinner ute i bransjen.
- Etterspørselen etter kvinner er tydelig større enn tilbudet, og et slikt tiltak fra Linpro vil være med å viske ut ubalansen, sier Zaidi.