FORBRUKERTEKNOLOGI

Blu-ray har valgt rettighetssystem

Tre atskilte rettighetssystemer skal beskytte Blu-ray-disker mot ulovlig kopiering.

11. aug. 2005 - 13:27

Foreningen for en av de to stridende formatene for framtidens optiske skiver, Blu-ray Disc Association (BDA), har valgt systemene som skal verne de opptil 50 GB-store BD-skivene mot ulovlig kopiering.

BDA vil satse på å kombinere tre forskjellige teknologier: Advanced Access Content System (AACS), ROM Mark, og et egenutviklet system kalt BD+.

AACS drives av et konsortium grunnlagt av Disney, IBM, Intel, Microsoft, Sony, Toshiba og Warner Bros. Det skal gjøre det mulig for brukere å kopiere både direkte og over et hjemmenettverk, slik at innholdet kan vises på et stort antall spillere, men samtidig hindre at det tas flere kopier enn det man trenger til personlig bruk. Opphavene mener denne konsesjonen til brukerne skal gjøre AACS mer spiselige enn forgjengeren CSS som ble knekket av «DVD-Jons» berømte DeCSS. På den andre siden er AACS langt mer komplisert teknologisk. Den er også langt mer robust fra et kryptografisk synspunkt: Den bygger på 128 biters AES, mens det var en 40 biters nøkkel som lå til grunn for CSS.

Det teknologiske miljøet har avfeid AACS som ønsketenking fra innholdsleverandørene. I vinter kåret redaksjonen i bladet IEEE Spectrum – på grunnlag av tilbakemeldinger fra de nærmere 400.000 medlemmene i til den internasjonale standardiserings- og teknologiorganisasjonen IEEE – AACS til en av de teknologiene som hadde dårligst snas til å lykkes, «least likely to succeed». IEEE Spectrum var for øvrig like skeptisk til elektroniske pass’ mulighet til å bidra effektivt til å bekjempe terror. IEEE tror rett og slett ikke at AACS har noen reell mulighet til å begrense omfattende brudd på opphavsretten. Det grunnleggende kriterium for et teknologiprosjekt er, som kjent, hvorvidt det lykkes i å fylle målet det har satt seg, ikke hvorvidt selve teknologien fungerer.

I et intervju med IEEE Spectrum sa Michael McGuire fra Gartner at dekryptering og rekryptering inngår i et evigvarende løp. Uansett hvor mye musikk- og videobransjen krypterer, vil det økonomiske motivet for å knekke krypteringen ikke bli borte, og all kryptering lar seg knekke før eller siden. Det er følgelig ikke gitt at bransjen får noe igjen for sine investeringer i stadig mer avanserte krypteringsløsninger, i form av faktisk reduksjon av piratkopieringsraten.

Mens AACS er et allment tilgjengelig system som også Blu-ray-rivalen HD-DVD går inn for, er de to supplerende opphavsrettsvernene valgt av Blu-ray, spesifikke for denne teknologien.

Rom Mark er spesielt rettet mot piratkopiering i stor skala. Rom Mark nedfeller en «unik og uoppdagelig identifikator» i ferdige BD-ROM som filmer, musikk og dataspill. Lisensierte BD-spillere søker etter denne identifikatoren, og vil nekte å spille en BD-ROM som ikke har den. Tanken er at ulovlig kopierte skiver ikke vil få med seg denne identifikatoren.

BD+er en ordning som skal gi innholdsleverandørene en mulighet til å oppgradere sikkerhetskode på spillere som er «kompromittert» av en eller annen form for hacking.

BDA sier de har full tillit til at disse teknologiene skal både redusere piratkopieringen, og tilfredsstille brukernes krav til fleksibilitet i avspillingsmåte.

    Les også:

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Tekjobb-Indeksen 2024!
Les mer
Tekjobb-Indeksen 2024!
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra