I juli 1999, to år før innledningen til oppkjøpet av Compaq, kunngjorde HP at det ville skille ut instrumentavdelingen – egentlig det opprinnelige Hewlett-Packard – som eget og uavhengig selskap. Agilent ble formelt selvstendig i juni 2000, med en netto årsomsetning på 10,8 milliarder dollar og 47.000 ansatte.
Les også:
- [30.09.2005] Bygger verdens største halvlederfabrikk
- [29.07.1999] HP utsondrer Agilent
Fem år seinere var omsetningen nede i 7,2 milliarder dollar, det var bare 28.000 ansatte igjen, og Agilents markedsverdi var halvert.
Ifølge EETimes har det vært spekulert i mange måneder at Agilent ville gjøre noe drastisk for å omstrukturere selskapet og konsentrere seg om kjernevirksomheten. Man ventet spesielt at selskapet ville kvitte seg med halvlederavdelingen Semiconductor Products Group (SPG).
Fredag kveld ble det klart at SPG skulle selges til to investeringsselskaper, Kohlberg Kravis Roberts & Co. (KKR) og Silver Lake Partners, for 2,66 milliarder dollar. I tillegg ble det kjent at Agilent også selger sin 47 prosent andel i belysningsprodusenten Lumiled til Philips for om lag en milliard dollar. Agilent bekreftet videre at det vil skille ut virksomheten innen testing og SOC («system on a chip»), uten at noen aktuelle kjøpere ble nevnt. De mest aktuelle beilerne skal være Advantest og Teradyne. Agilent håper å få ordnet dette «så snart det er praktisk mulig i 2006».
Halvlederavdelingen Agilent SPG omsatte for 2,02 milliarder dollar i 2004, med et resultat på 166 millioner dollar. SPG har 6600 ansatte, hvorav 4870 ved forskjellige anlegg i Sørøst Asia, det vil si Penang i Malaysia, Singapore, Seoul i Sør-Korea, Shanghai i Kina og Gurgaon i India. Den leverer blant annet sender/mottakere til fiberoptisk og infrarødt samband, komponenter til lagringssystemer, lysemitterende dioder (LED-er) og sensorer til optiske mus.
SPG hevder å være verdens fremste innen flere nisjer, blant annet sensorer for optiske mus, protokollkontroller for Fibre Channel og blå LED-er for mobilt utstyr. Kundelisten omfatter Cisco, EMC, Hitachi, HP, Huawei, IBM, LG, Logitech, Lucent, Microsoft, Motorola, Nokia, Nortel, Samsung, Siemens og Sony Ericsson.
Det er allerede klart at SPG bevarer sin nåværende toppledelse, og det er ikke opplyst om spesielle rasjonaliseringstiltak. «Nye» SPG blir verdens største ikke børsnoterte halvlederprodusent. Ledelsen mener livet som uavhengig selskap gir dem bedre muligheter til å utvikle nye produkter og sikre sin framtid.
På sin side antar Agilent at salget av SPG og av andelen i Lumiled vil redusere de årlige kostnadene med 450 millioner dollar i året. I tillegg til de 6600 ansatte i SPG skal ytterligere 1300 årsverk avvikles.
Det innebærer at Agilent står igjen med rundt 20.000 ansatte, og en årlig omsetning på noe over 5 milliarder dollar. Agilent vil «refokusere» på kjernevirksomheten, det vil si test- og måleinstrumenter.
Aksjekursen spratt 15 prosent da omstruktureringen ble kjent.