Flere teleselskaper, blant annet Lyse Tele. satset tungt på utbygging av fibernett inn til enkelthjem. Målet har vært å servere både telefoni, Internett, og flere TV-kanaler, noe ADSL i dag ikke kan gjøre.
Les også:
- [18.01.2011] Gleder seg over Telenors VDSL-satsing
- [16.03.2009] Satte ny fartsrekord over telefonkabelen
- [22.01.2009] Endelig bredbånd med raskere opplasting
- [15.09.2005] Hafslund prøver fibernett for bredbånd
- [14.09.2005] Vil ha bredbåndsfrihet for sluttkunden
- [07.06.2005] Lyse med mye raskere bredbånd
- [26.04.2004] Superbillig trippelnett til Oslo-boere
Men nå kan en ny bredbåndsstandard; VDSL2 true fiberaktørene, skriver danske Comon.
VDSL 2 (Very-high-bit-rate Digital Subscriber Line 2) ble godkjent at den internasjonale teleunionen i mai.
VDSL2 skal med en hastighet på inntil 100 Mb/s i begge retninger, være spesielt egne for overføring av høyoppløst TV (HDTV), video-on-demand, videokonferanser og andre multimedietjenester. Teknologien vil bli langt billigere å bygge ut enn fiberbasert løsning med samme hastighet, siden den tar i bruk allerede eksisterende kobberkabler.
Dette kan utgjøre en alvorlig trussel mot fiberkabler som nå blir bygget ut i hurtig tempo.
For det er nettopp på hastighet fiberen har sitt konkurransefortrinn. Også ADSL 2+ vil spise av hastighetsfortrinnen fiber har.
Lyse Tele som er eiet av Lyse Energi, har i samarbeid med en rekke mindre energiselskaper rundt om i kommunenorge bygget ut fibernett for trippeltjenester.
Administrerende direktør Toril Nag i Lyse Tele utelukker ikke VDSL2 trusselen, men mener fiber fortsatt vil være den tryggeste bæreren.
- Kobbernettet har sine klare begrensninger, og kvaliteten kan variere voldsomt. Det er ikke gitt at den vil kunne bære 100 Mbps alle steder, sier hun til digi.no.
Hun begrunner det med at VDSL2 har en begrenset rekkevidde, antakelig rundt 350 meter. Men utviklingen har tidligere gått fremover og utstyrsprodusentene har klart å øke rekkevidden på andre DSL-standarder.
Nag peker på at fiber ikke har noen usikkerheter, og er den mest pålitelige bæreren for å kunne håndtere framtidens teknologi.
Mange husstander har både to og tre TV-er, og HDTV kommer for fullt. Dette vil kreve mellom 40 til 50 Mbps, noe Nag stiller seg tvilende til at VDSL2 kan bære i mange strøk.
- Fiber er veldig takknemlig for du får garantert det du spør etter som for eksempel fotballkamper i høy oppløsning, sier Nag.
Lyse Tele tror at det uansett vil ta tid før VDSL2 blir operativ og viser til ADSL2 ble godkjent for seks til syv år siden og ennå ikke kommet ordentlig i gang.
- Vi kan ikke forholde oss til teknologi som kommer i framtiden, men på det som nå er, sier Nag.
Det fiberopratørene uansett kan trøste seg med er at fiberteknologien kan brukes i de neste 50 år. xDSL-teknologien derimot er foreldet teknologi, og en oppgradering til VDSL2 vil kreve nytt utstyr på samtlige sentraler.