JUSS OG SAMFUNN

IT-kontrakt uten vern mot overpris

Forsvaret har en så svak IT-kontrakt at selv om Siemens har tatt overpris er det ikke sikkert at de må betale tilbake.

3. okt. 2005 - 07:27

Torsdag ettermiddag i forrige uke falt dommen i en rettssak en tidligere mellomleder har tatt ut mot Siemens.

Siemens SBS må betale erstatning til Per Yngve Monsen, mannen som ble sparket etter at han varslet den sentrale ledelsen i Siemens om at Forsvaret ble overfakturert av selskapet hans, melder Aftenposten.

I en pressemelding fredag skrev Forsvaret at «Siemens SBS kan ha fakturert Forsvaret med i størrelsesorden 40-50 millioner kroner for mye.»

Siemens hevder de ikke overfakturerte, og mener oppsigelsen ikke hadde noe å gjøre med at Monsen slo alarm. Men Siemens ble ikke trodd av Oslo tingrett, som finner det sannsynliggjort at Siemens SBS skjulte at de hadde for høye marginer. Retten viser spesielt til ett tilfelle der 9,5 millioner skal ha blitt skjult.

Rettssaken handlet om personalsaken, og dommen går ikke inn på hvor mye Siemens skal ha tatt seg overbetalt, men konklusjonen er at selskapet ikke «handlet i samsvar med redelighet og god tro.»

Retten mener også at Siemens har pyntet på bevismaterialet etter at Monsens påstander ble kjent. Siemens sier de vil anke dommen, men rettsaken kan ha gitt Forsvaret ny informasjon.

digi.no tok kontakt med sjef for Forsvarsstaben, generalløytnant Arne Dalhaug. Han forteller at Forsvaret og regjeringsadvokatene skal finlese dommen.

Det har Forsvaret allerede gjort ganske lenge: Forsvaret og regjeringsadvokatene satte i gang et utredningsarbeid da VG avslørte Siemens-saken i 3. februar i år.

Denne type fakturasaker har vært gjengangere i mange land, blant annet USA, men Dalhaug kan ikke huske noen tilsvarende sak i Norge. Det er derfor mulig at Forsvaret ikke har fått laget en god nok kontrakt til å kreve tilbakebetaling fra Siemens.

Stridens kjerne er at man hadde skrevet en kontrakt basert på listepris på IT-utstyret, men Siemens klarte å kjøpe inn utstyret billigere enn forventet og økte derfor påslaget, forklarer han.

– Spørsmålet er om det er grunnlag for å kreve tilbakebetalinger er komplisert. Det er en av tingene juristene hos statsadvokaten nå studerer, forteller Dalhaug til digi.no.

Dette har altså juristene utredet nå i åtte måneder.

Burde ikke Forsvaret ha skrevet bedre kontrakter som klart og tydelige åpnet for tilbakebetalinger – og det raskt – hvis leverandører har tatt overpris, spør digi.no.

– Vi kan ikke foreløpig ikke konkludere med at dette nå, svarer Dalhaug.

I USA kan leverandører som blir tatt i kontraktjuks bli utestengt fra leveranser i gitte perioder.

Har Forsvaret i sine kontrakter skaffet seg noen andre sanksjonsmuligheter enn krav om tilbakebetaling? spør digi.no og får et nei fra Dalhaug.

På spørsmål fra digi.no forteller han at konklusjonene fra Regjeringsadvokatene trolig er klar i «løpet av noen uker». Innen den tid skal Forsvaret ha «møter med Siemens», forteller Dalhaug.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.