BEDRIFTSTEKNOLOGI

Nå hopper Microsoft på grid-toget

Microsofts kommende klynger for Windows blir mer innrettet på å hente spredte data enn på å knuse tall.

6. okt. 2005 - 12:20

Klyngeversjonen av Windows – Windows Compute Cluster Server 2003 – ble sluppet i en betautgave i midten av september, noe forsinket i forhold til den opprinnelige planen. Til gjengjeld skal den være forholdsvis finpusset, slik at det bare skal en siste ytelsespolering til før lanseringen, som Microsoft varsler til en gang i første halvår 2006.

    Les også:

Compute Cluster Server bygger på 64 biters versjonen av Windows Server 2003. Den kan skalere opptil 256 noder, med to eller fire x64-prosessorer ( ikke Itanium) per node. Microsoft presenterer den som en «integrert, standard-basert klyngeplattform». Den krever annen Microsoft-teknologi, blant annet katalogtjenesten Active Directory.

Maskinvaren kan koples sammen på flere måter, blant dem gigabit og 10 gigabit Ethernet, samt Infiniband og Myrinet. Microsoft leverer en egen MPI-stack («message passing interface»), men forsikrer at klyngesystemet vil kunne fungere også med tredjeparts MPI.

En svakhet ved systemet er at hver klynge er avhengig av en hovednode («head node»). Microsoft sier versjon 1 av Compute Cluster ikke vil tilby redundans for hovednoden, slik at klyngen må startes på nytt dersom hovednoden skulle svikte under kjøring. En oversikt over applikasjoner som kjører på Compute Cluster er tilgjengelig fra nettstedet angitt ovenfor.

Mens Linux-superklynger i hovedsak leveres til naturvitenskapelige forskningsmiljøer i primært akademiske institusjoner, sikter Windows-klynger også mot forretningsapplikasjoner. Naturvitenskapene bruker superklyngene vesentlig som tallknusere. Microsoft ser for seg at store klynger også har en fremtid innen innhenting av informasjon fra spredte databaser.

Microsoft har hentet en kjent britisk skikkelse innen naturvitenskapelig databehandling, Tony Hey – tidligere sjef for det offentlige e-Science-initiativet – til å lede arbeidet med det selskapet stadig kaller teknisk databehandling. I et intervju med News.com sier Hey at han vil dreie fokuset fra tallknusing til «informasjonssentrerte grid», slik at det blir langt enklere enn i dag å hente inn og konsolidere informasjon – for eksempel pasientinformasjon eller finansiell informasjon – fra spredte databaser.

Hey legger også vekt på at Microsoft vil satse på åpne standarder. Selskapet er allerede med på felles initiativ som Global Grid Forum og Globus Alliance, uten å spille noen framtredende rolle. Hittil er det ikke sagt noe om hvorvidt Microsoft har tenkt å tilby fullverdige implementasjoner av for eksempel Globus Toolkit, en fritt tilgjengelig verktøykasse for superklynger. Selskapet skal derimot være interessert i datatilgangsstandarden OGSA-DAI (Open Grid Services Architecture Data Access and Integration) som er en del av Globus Toolkit, i ren Java.

Muligheten for å bruke andre leverandørers MPI må tolkes som et praktisk utslag av Microsofts uttrykte ønske om interoperabilitet. Det samme gjør et nytt partnerskap med kanadiske Platform Computing, et selskap som er svært engasjert i Globus-samarbeidet og som fra før har partnerskap med blant andre Apple, Dell, HP, IBM, SAS og SGI.

Et av målene for partnerskapet mellom Microsoft og Platform Computing skal være å tilby løsninger der Windows- og Linux-klynger skal kunne jobbe i spann, og der klyngen kan utvides med vanlige Windows-PC-er.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.