JUSS OG SAMFUNN

Amatørmessig EU-tiltak mot dyr roaming

EU krever lavere roaming-priser innen seks måneder, men tiltakene deres er like dårlige som teleoperatørenes.

6. okt. 2005 - 11:34

EU krever raske kutt i prisene for å bruke mobil i utlandet, og ønsker nå å avsløre for kundene hvilke selskaper som er verst.

EU-kommisjonen har tidligere varslet at de vil gjøre tiltak for å få ned prisene på internasjonal roaming, prisen man betaler for å bruke en mobil fra ett land i et annet. Nå gir de bransjen seks måneder på å ordne opp selv, før de tyr til kraftigere lut.

    Les også:

Men tiltakene deres så langt vil nok skuffe mange som hadde ventet noe som virkelig kunne sette fart i prosessen.

Dette er et marked der operatørene har svært gode marginer. Prisene varierer enormt, både i forhold til hvilke land man roamer mellom, og hvilken operatør man bruker innen et land. For en fire minutters samtale kan prisen være alt fra 1,6 kroner til 100,1 kroner, i følge Kommisjonens tall.

Problemet er at konkurransen på dette området nesten ikke fungerer. Selv om det er flere tilbydere i hvert land, som gir forskjellige priser, er det nesten umulig for forbrukerne å finne frem til disse prisene. De gir opp, og bare regner med at det er kjempedyrt. Dermed får en operatør neppe mange ekstra kunder på å halvere roaming-prisen, bare halverte inntekter.

For å bøte på dette, har EU lansert en nettside som skal informere om hvilke priser hver enkelt operatør krever.

Viviane Reding, EU-kommisjonær for informasjonssamfunn og media, sa under lanseringen at roaming-prisene var for høye og må ned. I utgangspunktet foretrekker hun at bransjen regulerer seg selv, men at sterkere virkemidler må vurderes hvis ikke nok har skjedd på seks måneder.

– Det er tegn på at konkurransen er under utvikling, men det er fremdeles ikke tilfredsstillende, sier hun, og hevder prisinformasjonen vil bidra til å styrke konkurransen.

En del operatører, spesielt i Hellas, har ikke engang publisert roaming-prisene på nettsidene sine, slik man har blitt enige om i bransjeavtaler, opplyser Reding.

Nettsiden som nå er lansert, har dessverre en del mangler. For det første er den publisert på en så kryptisk nettadresse, at den er nesten like vanskelig å finne som operatørenes roaming-priser: "http://europa.eu.int/information_society/roaming".

For det andre er funksjonaliteten svært enkel, og kommer ikke i nærheten av brukervennligheten til telekalkulatoren på DinSide eller Post- og teletilsynets telepriser.no.

Det er kun priseksempler på EUs nettside, med lister over hva det koster med forskjellige operatører i noen utvalgte land. Resten av informasjonen består av lenker til operatørenes lister over prisene. Denne informasjonen er organisert forskjellig på hver av selskapenes nettsider, og til alt overmål ofte på det lokale språket.

– Det er bra de begynner, men dette er bare en ganske amatørmessig start på en tjeneste, sier Jon Erland Madsen, som er ekspert på å sette opp nettkalkulatorer.

EU burde tatt seg jobben med å hente inn prisene og lage en kalkulator, mener han. Madsen har laget mange kalkulatortjenester for DinSide, og mener det bør være mulig å sette opp en kalkulator og en agent som henter inn oppdaterte priser på et par uker. Prislappen bør være noen hundre tusen kroner.

– Vi har en banktjeneste der 140 banker er med, og den krever et halvt dagsverk i uka å vedlikeholde med oppdatert informasjon, forteller han.

Det er lite trolig at EUs nettside vil få noen effekt før det opprettes et enkelt domenenavn, og brukerne får informasjonen presentert i en enkel kalkulator der de bare trenger å spesifisere hvilken operatør de har og hvilket land de skal til. Dette bør kunne gi dem svar på hvem som er den billigste operatøren i det landet, og hva prisen er.

EUs nettside har ikke priser fra Norge, men internasjonale roaming-priser er like for alle utenlandske operatører. Dermed bør prisene til svenske kunder gi en god pekepinn om hva det vil koste, og en ganske sikker indikasjon på hvem som er den billigste operatøren i hvert land, også for norske kunder.

Les mer om:
Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.