Ifølge eWeek skal EU-kommisjonen være spesielt opptatt av at Microsoft kan tenkes å pakke antivirusteknologi inn i operativsystemet Windows.
EU-kommisjonen erkjente 20. september i år å ha mottatt uformelle klager på Microsoft. Kilder sa til Wall Street Journal at det dreide seg om bunting, blant annet ny funksjonalitet i Windows Vista, etterfølgeren til Windows XP som ventes i løpet av annet halvår neste år.
eWeek skriver at Symantec har besvart en henvendelse fra EU om selskapets syn på tilstanden i IT-sikkerhetsmarkedet, og Symantecs rolle. Symantec understreker at det ikke har levert noen «formell klage». Det er i tråd med EU-kommisjonens innrømmelse av at den har mottatt «uformelle klager».
Bunting er et svært sårt punkt for EU. Monopoldommen fra mars 2004 gjorde den tvungne buntingen av Windows og Media Player ulovlig, og Microsoft har siden stilt til rådighet en Windows-versjon uten spilleren.
Symantec sier videre til eWeek at de akter å konkurrere mot Microsoft i markedet, og ikke i rettssalene, så lenge konkurransen foregår på like vilkår.
I det siste har Microsoft kunngjort tre kommende produkter innen IT-sikkerhet:
- Windows OneCare skal bli en abonnementsordning for IT-sikkerhet for private
- Windows AntiSpyware skal være et tilbud til private
- Windows Client Protection skal beskytte PC-er og servere i bedriftsmarkedet
Les også:
- [27.04.2007] Microsoft med komplett PC-sikkerhet i mai
- [14.08.2006] Microsoft er USAs nest største på antivirus
- [02.06.2006] Microsoft forbereder antivirus for bedrifter
- [08.02.2006] Microsoft starter priskrig på sikkerhet
- [23.12.2005] Advarer mot metadata i Windows Vista
- [30.11.2005] Gratis test av Windows PC-sikkerhet
- [07.11.2005] EUs Microsoft-dom klar innen april
- [07.10.2005] Microsoft vil selv sikre bedriftens PC-er
- [21.09.2005] Ny EU-klager mot Microsoft
- [13.05.2005] Microsoft vil tilby egen antivirus
- [06.01.2005] Microsoft legger ut gratis spionfjerner
Antispionvareproduktet har vært gratis tilgjengelig i beta siden januar. De andre er bare løselig beskrevet, og Microsoft har ikke forklart nøyaktig hva de skal bestå av.
Det framgår av eWeeks utspørring av analytikere og IT-sikkerhetsselskaper at ikke alle former for bunting er uakseptable. Mange mener det ville være helt naturlig å bygge antispionvare inn i nettleseren, siden denne formen for ondsinnet kode bare angriper nettlesere. Her er det dessuten er parallell til sikkerhetsteknologi som ble tilført Microsofts tekstbehandler Word på slutten av 1990-tallet, og som effektivt tok knekken på fenomenet «makrovirus».
Analytikerne, særlig John Pescatore i Gartner, advarer derimot å gjøre den forespeilte OneCare-klienten til en integrert del av Windows.
En representant for Kaspersky Lab sier rett ut at en integrert antivirusklient i Windows vil stride mot prinsippet om fri konkurranse, spesielt fordi Windows i dag ikke er i stand til å ha to antivirusløsninger gående samtidig.
Analytiker Michael Cherry i Directions on Microsoft peker på at det ville være enkelt for Microsoft å komme rundt dette problemet, siden teknologi de overtok med kjøpet av Sybari gjør det helt kurant å kjøre flere antivirusmotorer samtidig.