BEDRIFTSTEKNOLOGI

Vil standardisere mer av skrivebords-Linux

En rekke store IT-aktører skal bidra for å gjøre det enklere å lage applikasjoner til Linux-skrivebordet.

19. okt. 2005 - 07:46

Adobe, IBM, Intel, HP, Linspire, Mandriva, Novell, RealNetworks, Red Hat, Trolltech og Xandros er blant selskapene som har meldt sin deltakelse i et nytt prosjekt, Linux Standard Base Desktop Project, som har som mål å standardisere nøkkelkomponenter knyttet til Linux-skrivebordet, for å gjøre utvikling av programvare til plattformen enklere og billigere. Blant annet vil prosjektet forsøke å standardisere felles biblioteker og oppførselen til applikasjonene.

Det er deler av valgfriheten i Linux-plattformen som skaper problemene for applikasjonsutviklere. Blant annet bruker fleste Linux-PC-ene enten KDE eller Gnome som skrivebordsmiljø, noe som betyr at utviklere av programvare må forholde seg til to forskjellige metoder å gjøre ting på. Dessuten er det store forskjeller på de mange Linux-distribusjonene som tilbys. Dette inkluderer også sentrale ting som i hvilke mapper filer plasseres under installasjonen.

I en pressemelding fra den ideelle organisasjonen Free Standards Group heter det at standardisering av krav for både installasjon og kjøring av programvare er nødvendig for å oppnå bred utbredelse av Linux på vanlige PC-er.

Uten slike standarder vil utviklerne av applikasjoner bli hemmet ved at de må kompilere flere instanser av bibliotekene og distribusjonene. Kostnaden ved dette kan ifølge Free Standards Group føre til at programvareleverandørene lar være å tilby programvare til Linux-skrivebordet, noe som både vil redusere valgmulighetene til brukerne og Linux-miljøet muligheter til å konkurrere med proprietære operativsystemer.

    Les også:

Linux Standard Base Desktop Project skal gjøre det hele mindre komplekst ved å standardisere sentrale deler av Linux-skrivebordet, inkludert måten blant annet biblioteker opptrer på, samt oppfordre uavhengige programvareleverandører til å ta i bruk retningslinjene nå de utvikler for Linux.

– Prosjektets visjon er å gjøre det enklere for programvareutviklere å skrive gode audio- og videoapplikasjoner for Linux uten kostnadene knyttet til omskriving. Av den grunn har vi åpnet RealPlayers underliggende medierammerverk, Helix Player, for å oppfordre til innovasjon uten fragmentering, sier Kevin Foreman, daglig leder for Helix hos RealNetworks, i en pressemelding.

– Standardisering av sentrale biblioteker på tvers av distribusjoner vil hjelpe oss med beregne Linux-kostnadene effektivt samtidig som vi støtter distribusjoner over hele verden, sier Foreman.

LSB Desktop Project vil være et underprosjekt av Linux Standard Base (LSB). LSB er modulær slik at distributører og uavhengige programvareleverandører kan ta i bruk de standardene som best passer deres behov.

LSB Desktop Project vil standardisere verktøysettene og andre fellesbiblioteker for klienten. Det vil utvide den grunnleggende pakkespesifikasjonen for å rette klientspesifikke installasjonsproblemer.

Spesifikasjonen skal bygges på toppen av eksisterende praksis og spesifikasjoner, inkludert de som er tilgjengelige fra freedesktop.org.

Den første spesifikasjonen fra prosjektet kan ventes tidlig neste år, mens sertifisering vil bli startet opp kort tid etter. Sertifisert programvare vil motta et eget sertifiseringsmerke i tillegg til det eksisterende LSB-sertifiseringsprogrammet.

– Desktop-brukere og applikasjoner krever en høy grad av samspillevne. Uten standardisering av nøkkelkomponentene, vil suksessen til Linux på skrivebordet hindres. Nøkkelspillerne som støtter dette initiativet vil likevel hindre at dette skjer, sier Jim Zemlin, administrerende direktør for Free Standards Group, i en pressemelding.

Del
Kommentarer:
Du kan kommentere under fullt navn eller med kallenavn. Bruk BankID for automatisk oppretting av brukerkonto.
Tekjobb
Se flere jobber
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Les mer
Har muligheten for hjemmekontor blitt den nye normalen?
Tekjobb
Få annonsen din her og nå frem til de beste kandidatene
Lag en bedriftsprofil
En tjeneste fra