Google startet sitt prosjekt med å gjøre bøker søkbare på nett i desember 2004, med bøker fra fem amerikanske biblioteker. Tjenesten Google Print har skapt storm i bransjen. I Frankrike var kritikken særlig rettet mot at dette ville gjøre engelsk mer dominerende, på bekostning av fransk. Google har nå svart med å starte opp tjenesten i Frankrike og sju andre europeiske land.
Les også:
- [25.11.2005] Vrient å kopiere bøker fra Google
- [04.11.2005] Microsoft skanner britisk hovedbibliotek
- [26.10.2005] Microsoft forbereder egen boksøk
- [18.10.2005] Google har åtte boksteder i Europa
Et større problem blir nok rettighetsspørsmål. Google har nå blitt saksøkt av den amerikanske forleggerforeningen.
Google lar seg likevel ikke stoppe så lett, og har planene klare for ekspansjon. Innen et år skal Google Print opprette en divisjon som får ansvar for å digitalisere norske bøker, forteller markedssjef Jennifer Grant i selskapet til Dagens Næringsliv.
Rettighetne kan bli et problem, og mange i bransjen er redde for stofftyveri når bøkene legges ut på nett.
Googles system gir imidlertid ingen mulighet for å lese bøkene fra perm til perm. Selv om hele bøkene legges ut, er det kun kildeinformasjon og sidene man får treff på som blir tilgjengelig.
Videre mener Google at de tilbyr bokbransjen store muligheter for å tjene mer penger. De vil dele reklameinntektene fra tjenesten med bransjen, og Google legger ut direkte salgslenker til bøkene det søkes i.